Populärteknik

Stökigt rymdväder kan stoppa nya månresor

Astronauten John Young under Apollo 16-månlandningen, den näst sista gången människan var på månen. Foto: Nasa/Science Photo Library/TT
Solens aktivitet är ibland så intensiv att partiklar bildar elektromagnetiska fält som i hög hastighet kastas ut i rymden. Foto: AP Photo/NASA/EIT
Solens magnetfält visualiserade av forskare vid Nasas Solar Dynamics Observatory. Foto: EYEVINE/TT

Nasa vill sätta astronauter på månen till 2024. Och det är bäst att de uppnår sitt mål – sedan väntar nämligen en större risk för extrema solstormar, enligt en ny studie.

Publicerad Uppdaterad

Artemisprogrammet, namnet på Nasas månprojekt, är i full gång. Astronauter ska landa på månens sydpol år 2024, även om det spekuleras om en framskjuten deadline. Fast det är nog bäst att Nasa och de företag som de samarbetar med rappar på och avslutar månprojektet innan 2026.

Mellan 2026 och 2029 väntas nämligen rymdvädret sätta en hel del käppar i hjulen (eller vad nu motsvarigheten blir för en rymdfärja). Enligt en artikel i den vetenskapliga tidskriften Solar physics ökar risken för solstormar då, vilket leder till stora risker för månfärder.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här