Populärteknik Skedtricket som räddar champagnen Champagne. Foto: Colourbox TEKNIKFRÅGAN. Ett trick som bevarar bruset i överbliven champagne förbryllar Ny Tekniks läsare. Har du förklaringen? Charlotta von Schultz Publicerad 30 maj 2014 kl 14.55 Del på Facebook Del på Twitter Del på e-post Unlock with Glimta Läsarfråga:Fick tips av min 30-åriga dotter när vi hade kvar i champagneflaskan: Stick in en vanlig tesked i rostfritt stål med skaftet nedåt i flaskan, via flaskhalsen förstås. Det fungerar! Champagnen behåller sitt brusande. Men varför? Logga in här Prova Ny Teknik – 49 kr för 1 månad Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier, premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen. Kom igång nu → Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt. Gäller endast nya prenumeranter. Är du medlem i Sveriges Ingenjörer? Aktivera ditt konto här Logga in här ✕ populärteknik nyheter teknikfrågan Del på Facebook Del på Twitter Del på e-post Unlock with Glimta
Universitetets sensorer behöver inga batterier – ”realiserbar lösning” Forskare vid MIT har tagit fram en temperatursensor som kan utvinna energi från sin omgivning. Varken batterier eller strömsladdar behövs.
”Återigen – regler för tvister om företagshemligheter måste reformeras” SLUTREPLIK. Immaterialrätten är avgörande för vår välståndsutveckling. Storföretag och startupsektor omsätter miljarder, skapar arbetstillfällen och nästa generation produkter och tjänster. Hur ska det utvecklas utan rättsligt skydd för patent? skriver Peter A Jörgensen och Kjell Jegefors.
Jätteanläggning för infångning av koldioxid får klartecken i domstol Energibolaget Stockholm Exergi får tummen upp av Mark- och miljödomstolen. Planen är att de ska bygga en av de första anläggningarna för koldioxidinfångning i Sverige