Så identifierar du en fågel

2015-06-09 13:17  
En bild där näbb, öga och stjärtfena markeras är allt som behövs för en automatisk identifiering av fågeln. Foto: Allaboutbirds

Ladda upp en fågelbild till en ny webbtjänst så får du reda på vad det är för slags pippi.

För ornitologer finns det både webbtjänster och appar till hjälp för att identifiera fågelarter. De bygger oftast på att man ger en ganska detaljerad beskrivning av fågelns utseende, storlek, beteende, läte och fyndplats.

En sådan app är Merlin Bird ID från Cornell University i USA. Men nu har utvecklarna av den lanserat webbtjänsten Bird Photo ID som gör det mycket enklare att ta reda på vad det är för fågel man sett.

Det räcker med att ladda upp ett foto av fågeln och markera några detaljer så får man snabbt ett svar med såväl andras bilder av fågeln samt lite information om arten.

Tjänsten är främst avsedd för användning i Nordamerika och databasen som används innehåller 400 olika arter som finns just där. Men många av fåglarna finns även i Sverige och Ny Teknik testade fotografier av fasan, gråsparv, gärdsmyg, havstrut, korp, pilgrimsfalk, sidensvans och svan där samtliga identifierades helt korrekt.

I samband med att man laddar upp ett foto ska man via en karta ange var och när bilden är tagen vilket underlättar den automatiska identifieringen. Men de uppgifterna som är anpassade till faunan i USA kan man skippa.

Enligt Cornell Lab är bildigenkänning när det gäller fåglar tämligen komplicerad. Många arter är utseendemässigt mycket lika varandra och en art kan se olika ut i olika bilder utifrån var den befinner sig och är sysselsatt med.

Dessutom har fågelfotografier ofta en komplex bakgrund samtidigt som bilden kan vara tagen på långt avstånd och dessutom vara suddig.

Därför krävs bilder av relativt hög kvalitet men forskarna arbetar nu med att utveckla tekniken så den funkar med bilder av lägre kvalitet tagna med exempelvis mobilkameror. Då kan det dyka upp en mobilversion av den nya tjänsten. Enligt fågeltjänstens webbplats finns även planer på att utveckla tekniken så den kan användas för att identifiera andra typer av djur plus växter och föremål.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer