Robotgräsklipparen hotas av åskan

2018-07-17 08:52  
Foto: Alamy

Har du robotgräsklippare? Går åskan? I takt med att allt fler skaffar självgående gräsklippare händer det också oftare att maskinerna träffas av åsknedslag.

Det är nu mot slutet av juli och början av augusti som åsksäsongen startar och med rekordvarm sommar ökar risken för åskurladdningar. Modern teknik är ofta mycket mer känslig för åsknedslag än gammal. Medan gamla trotjänare som kylskåp, frysar och vattenpumpar i regel fortsätter att fungera, till synes opåverkade, efter ett åsknedslag, så går nyare teknik-prylar som tv, digitalboxar och datorer oftare sönder.

Läs mer: Allt fler robotgräsklippare skadas

Nu sällar sig även robotgräsklipparen till prylarna med väderproblem. Under det senaste året har just antalet skadade robotgräsklippare skjutit i höjden, enligt statistik från försäkringsbolaget Folksam.

Vanligaste skadan

– Försäljningen av klipparna har accelererat under senare år. Och det är nu den överlägset vanligaste skadan för föremål utomhus orsakad av åska, säger Erik Arvidsson, skadeförebyggare på Folksam.

Under 2016 stod skador i robotgräsklippare för ungefär 15 procent av alla åskskador i svenska villahem, enligt Folksams siffror. Förra året ökade andelen till ungefär 26 procent. Med andra ord får lite drygt en av fyra som haft ett åsknedslag i och runt huset och begärt ersättning, också ersättning för en skadad robotgräsklippare.

Läs mer: Ekkono gör iot-prylarna smarta

En tydlig följd av att fler skaffar robotgräsklippare och att klipparna är särskilt känsliga för åskan.

– Man kan ju tänka sig att värmepumpar eller kylskåp skulle skadas, men de är inte riktigt lika känsliga. Det är nästan bara tv-apparater och apparater kopplade till tv:n och så robotgräsklippare. Även om det är många på landet som har värmepumpar är det ytterst sällan vi får en anmälning om att de skadats av åskan, säger Erik Arvidsson.

Fyra av tio

Vanligast är att tv-apparater, digitalboxar, paraboler och datorer, modem, chrome cast och annan teknik kopplad till tv och datorer går sönder när åskan går. De står för drygt fyra av tio skador vid åsknedslag. Men i vissa fall, som exempelvis datorer, viker kurvan på grund av att allt fler går över till sladdlösa alternativ.

Det är troligt att kurvan för robotgräsklippare fortsätter uppåt.

– Det bästa rådet är fortfarande att dra ur kontakten. Och att lägga kontakten minst 50 centimeter från uttaget, säger Erik Arvidsson.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer