Nu ska Spacex inleda reguljärflyg till ISS

2020-09-30 11:30  
Bemanningen på Spacex Crew-1. Från vänster är det Nasa-astronauterna Shannon Walker, Victor Glover och Mike Hopkins följda av Jaxa-astronauten Soichi Noguchi. Foto: Spacex

Efter den lyckade flygningen i våras är Spacex och Nasa redo för nästa steg. Lagom till halloween sker det första ordinarie personalbytet på ISS med hjälp av en Crew Dragon-kapsel.

Den 30 maj blev en historisk dag när Spacex genomförde sin första bemannade rymdfärd. Två astronauter lämnade amerikansk mark för att så småningom kliva ombord på den internationella rymdstationen ISS.

Färden var det slutgiltiga testet innan Spacex fick förtroendet att börja sköta den reguljära personaltransporten till ISS åt amerikanerna. Sedan 2011 har Nasa själva saknat den kapaciteten och i stället köpt plats på de ryska Sojuz-raketerna.

Läs mer: Starlink kan ge bättre navigation än gps

Nu har Nasa spikat datumet för den första av förmodat många personalbyten på ISS som Spacex ska genomföra. Avfärden kallas Spacex Crew-1 och var ursprungligen tänkt att ske den 23 oktober, men är nu uppskjuten till den 31 oktober. En "halloween-godis", som ett av Nasas Twitter-konton uttrycker det.

De fyra astronauter som gör resan till ISS den här gången är amerikanerna Michael Hopkins, Victor Glover, Shannon Walker och japanen Soichi Noguchi. De kommer att vara stationerade i rymden till våren 2021.

Crew Dragon-kapseln kommer att förbli dockad vid rymdstationen under hela vistelsen, och tar sedan med astronauterna hem igen.

Simon Campanello

Mer om: SpaceX ISS

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer