Nasas robotarm ska bygga farkoster i rymden

2020-02-07 08:06  
Foto: Maxar Technologies

Konstruktion i rymden är avgörande för framtidens bemannade expeditioner. Nu ska en robotarm i omloppsbana montera ihop en antenn och dessutom bygga en tio meter lång balk.

Restore-L är tänkt att serva en satellit i låg omloppsbana och förse den med bränsle. Farkosten kommer att skjutas upp under året, och då vill Nasa även passa på att testa automatiserad konstruktion i rymden. Myndigheten har gett det Colorado-baserade företaget Maxar Technologies uppdraget att göra demonstrationen möjlig, i ett kontrakt värt drygt 1,3 miljarder kronor.

Läs mer: Mars vatten var perfekt för liv – som på jorden

Bolaget har tidigare levererat sex robotarmar avsedda för Nasas rovers och landare. Restore-L kommer att bära med sig en enhet som kallas för Space Infrastructure Dexterous Robot (SPIDER). Det är en fem meter lång robotarm med låg vikt som ska montera en tre meter lång antenn. Med utförandet vill man också testa att kommunicera med en bas på marken över K-bandet, det vill säga radiofrekvenser som ligger mellan 20 och 40 GHz.

Robotarmen ska också klara av att bygga en tio meter lång balk i ett lätt kompositmaterial. Syftet är att bevisa kapaciteten för att i omloppsbana bygga stora element avsedda för rymdskepp.

– Vi bygger vidare på USA:s ledande ställning inom rymdteknik globalt, detta genom att vi bevisar att vi efter uppskjutning kan sätta ihop rymdfarkoster med större och mer kraftfulla komponenter. Den här teknikdemonstrationen kommer att öppna en helt ny värld när det kommer till robotars kapacitet i rymden, säger Jim Reuter vid Nasas Space Technology Mission Directorate i ett uttalande.

Läs mer: Svenska raketen mäter partiklar i norrsken

Erfarenheterna från bygget med robotarmen kommer att kunna utnyttjas av de bemannade uppdragen till månen och senare vidare expeditioner till Mars. Ett annat område är för byggandet av stora teleskop på plats i rymden.

– Montering och tillverkning i rymden öppnar för en större flexibilitet av uppdragen, man blir mer anpassningsbar och uthållig vilket kommer vara nyckeln för Nasa med vårt tillvägagångssätt där vi färdas från månen till Mars, säger Brent Robetson som leder Restore-L-projektet vid Goddard Flight Space Center.

John Edgren

Mer om: Nasa Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer