Muziic utmanar Spotify

2009-03-09 13:00  
Sökningar efter låtar och artister görs i ett nedladdat program. (Klicka för större bild)

Den nya musiktjänsten Muziic är en direkt konkurrent till Spotify. Men musiken är strömmande ljudfiler som hämtas från Youtubes videor.

Svenska Spotify har nu fått en ny konkurrent. Den heter Muziik och är skapad av 15-åriga David Nelson och hans pappa Mark från USA.

Det som skiljer Muziik från andra tjänster som erbjuder strömmande musik är att alla låtar hämtas från Youtube.

Från videorna där extraheras ljudspåret och spelas upp i Muziics programvara som installeras i den egna datorn.

Liksom Spotify erbjuder den nya tjänsten såväl sökning av artist och låt som möjligheten att göra egna spellistor som kan sparas och erbjudas till andra.

Muziic är alltså även en konkurrent till de svenska tjänsterna Tunerec och den nu vilande Chilirec som strömmar musik inspelad från Internets radiostationer.

Ny Tekniks första intryck är att ljudkvaliteten på musiken från Muziic är sämre än Spotifys. Det finns heller inget enkelt sätt att direkt leta upp alla låtar från ett visst album och lyssna igenom det.

Även den extra information om artister och deras diskografi som finns hos Spotify saknas i Muziic.

Enligt info från den nya musiktjänstens sajt erbjuds alla miljontals låtar som finns hos Youtube.

När man lyssnar på ett musikstycke dyker även en frimärksstor ruta upp där videon visas.

Även om Spotify och Muziic har många låtar gemensamt så finns ändå skillnader. Då all musik hämtas från videor finns många låtar från liveframträdanden och tv-program som aldrig pressats till en skiva eller släppts som nedladdningsbar fil av skivbolagen. Många av de artister som inte finns hos Spotify finns dessutom i den nya tjänsten, exempelvis Beatles, Pink Floyd och Led Zeppelin.

En annan stor skillnad är att Spotify än så länge bara har lanserats i Europa medan Muziic är tillgänglig överallt.

Dessutom är den nya tjänsten helt gratis och öppen för alla medan gratisversionen av Spotify i flera länder idag bara erbjuds inbjudna användare.

Då Muziic använder verktyg från Youtube för att bygga sin tjänst får artisterna och skivbolagen samma ekonomiska kompensation när låten spelas i Muziic som via Youtube.

Men det är Youtube och deras annonsörer som betalar.

Enligt Cnet finns en viss chans att den nya tjänsten kommer att stoppas. Ett skäl är att det nu är möjligt att lyssna på musiken från Youtube utan att den reklam som finansierar tjänsten visas för användarna.

Till Cnet säger en talesman från Youtube att de nu undersöker Muziiks tjänst.

– Vår preliminära granskning tyder på att sajten bryter mot våra regler, säger talesmannen.

Mark Nelson säger till Cnet att han förgäves försökte kontakta Youtube i samband med lanseringen av Muziic. Han har inte heller pratat med musikbolagen eller andra rättighetsinnehavare.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer