Lampan som drivs av tyngdkraft

2013-01-16 11:09  
En säck fylld med sand omvandlar tyngdkraft till el som driver en lampa. Foto: Therefore

En lampa som får energin från jordens gravitation kan bli en billig och miljövänlig ljuskälla i utvecklingsländer.

Gravitylight är en lampa som lånat tekniken från lodklockor där en hängande tyngd ger kraften som driver urverket.

Under lampan av LED-typ hängs en säck fylld med ungefär tio kg sand, jord eller sten. Tyngden av den överförs via ett rep till en mekanik som driver en elgenerator.

Lampans intensitet, som kan regleras, är ungefär lika hög som  skenet från en fotogenlampa. Och det är den typen av ljuskälla som Gravitylight kan ersätta.

Bakom lampan står Deciwatt som är ett brittiskt forskningsinitiativ för alternativa energikällor som nu samlar in pengar för att driva projektet vidare.

Enligt projektets webbplats används fotogenlampor av över en miljard människor i utvecklingsländer där el saknas eller kostar för mycket.

Men även fotogen är dyrt och i flera afrikanska länder är literpriset omkring tio kronor vilket kan jämföras en typisk månadsinkomst på under 100 kronor.

Fotogen är dessutom hälsofarligt. Enligt brittiska Brown University är fotogenlampor en starkt bidragande orsak till sjukdomar i andningsorganen som dödar över 1,5 miljoner människor per år. Fotogenlamporna sägs även orsaka bränder som dödar flera hundra tusen människor varje år.

Vid serieproduktion beräknas Gravitylight kosta omkring motsvarande 65 kronor. En kostnad som är intjänad  inom tre månader när man inte behöver köpa fotogen.

Den prototyp som finns nu lyser ungefär 30 minuter innan det är dags att lyfta upp sandsäcken igen.

På projektets webbplats sägs att det behövs 55 000 dollar för att driva utvecklingen vidare. Den summan har redan samlats in med råge. Närmare bestämt nästan 400 000 dollar

GravityLight: lighting for the developing countries

<iframe src="http://player.vimeo.com/video/53588182" width="400" height="300" frameborder="0"></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer