Ladda mobilen på distans

2015-01-13 11:41  
Energisändaren klarar av att ladda en mobil på över fyra meters avstånd. Foto: Energous

Nu kan mobilen laddas trådlöst på flera meters avstånd.

Trådlös laddning är ett smidigt sätt att fylla batteriet i elektroniska prylar. Men det funkar oftast bara på mycket korta avstånd mellan laddare och apparat.

Men nu har det amerikanska företaget Energous presenterat sin teknik Wattup som kan ladda en mobil trådlöst på avstånd upp till fem meter.

Den belönades den här veckan med flera priser som "Best of CES 2015" vid elektronikmässan Consumer Electronics Show i Las Vegas.

Sändaren som levererar energin kan samtidigt ladda upp till tolv apparater. På 1,5 meters avstånd får fyra apparater en laddeffekt på fyra watt vardera men om avståndet ökas till 4,5 meter sjunker effekten till en watt .

I sändaren finns en Bluetoothmodul som hittar riktningen till apparater som kan laddas. Det gör att radiovågorna i frekvensbandet 5,7 till 5,8 GHz som överför energin kan riktas mot antennerna i batteripaketet som ska laddas.

Företaget ska inte själva producera egna laddningsprodukter utan licensiera tekniken till andra företag. Några av dem som redan skrivit på är Foxconn, Haier och Innobation First, skriver Geek.com.

Energous räknar med en marknadsintroduktion i slutet av 2015 där ett Wattup batteripaket inklusive mottagare kommer att kosta ungefär lika mycket som ett traditionella batteripaket.

Priset för en energisändare för hembruk som kan ladda tolv apparater samtidigt förväntas hamna omkring motsvarande 2 500 kronor enligt The Verge.

Men det kommer även att produceras större enheter som är avsedda för konferensrum och användning i butiker.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt