Populärteknik

Konstfull maskering

Hur kamouflerar man en brittisk pansarkryssare, mitt på öppna havet?<br></br>Jo, man målar den randig som en zebra, så att alla tyska ubåtskaptener blir förvirrade vid blotta åsynen.

Publicerad

I slutet av första världskriget var i stort sett vartenda brittiskt örlogsfartyg, såväl som alla handelsfartyg i utrikes fart, målade i djärva mönster. Zebrarandiga, schackbrädesrutiga, huggtandsmönstrade, med kraftiga färgstråk i svart och vitt och blått och grått. Krigsmålningen var ett svar på det oinskränkta ubåtskrig som Tyskland inledde 1917.


Tanken baom möstermålningen var att förvirra, "bedazzle", motståndaren och målningsprincipen döptes snabbt till "Dazzle". Idén kom från örlogskaptenen Norman Wilkinson. Han ­insåg att vanlig kamouflagemålning inte tjänade mycket till - det går inte att gömma undan hela fartyg ute på oceanen.
I stället skulle Dazzlemönstren göra det svårt att urskilja deras form, se vad som vad för och akter och avgöra om de girade babord, styrbord eller kanske slog back i maskin. Allt för att lura ubåtskaptenerna, så att deras torpeder skulle missa sina mål.
För säkerhets skull testade brittiska amiralitet fram de bästa mönstren på små modellfartyg, som man tittade på med periskop när de flöt i en bassäng. Och se, när Storbritannien började skicka ut zebror på havet minskade mycket riktigt förlusterna.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här