Jätteasteroid passerar nära jorden – då svischar den förbi

2021-03-12 07:32  
Månen lyser över Atacamaöknen i Chile, där enorma radioantenner bildar ett jätteteleskop. Arkivbild. Foto: Jorge Saenz/AP/TT

Den största asteroiden som kommer att passera jorden i år svischar förbi den 21 mars, meddelar USA:s rymdstyrelse Nasa.

Det finns ingen risk för att rymdstenen krockar med jorden, eftersom den beräknas passera två miljoner kilometer från oss. Det är över fem gånger så långt som avståndet mellan jorden och månen, men fortfarande tillräckligt nära för att asteroiden ska klassas som potentiellt farlig.

Passagen gör det möjligt för astronomer att få en sällsynt chans att ta en närmare titt på en asteroid.

– Vi vet väldigt lite om det här objektet, så det här nära mötet ger en enastående möjlighet att lära sig mer om den här asteroiden, säger Lance Benner, som är huvudforskare vid Nasas Jet Propulsion Laboratory (JPL).

Läs mer: Kometer kan ha matat den unga jorden med kol

Asteroiden upptäcktes för 20 år sedan och fick då namnet 2001 FO32. Den beräknas ha en diameter på drygt 900 meter och svischar förbi oss i en hastighet av runt 124 000 kilometer i timmen, vilket är snabbare än de flesta andra asteroider som passerar jorden.

Störst chans att se den har de som befinner sig på södra halvklotet.

– Amatörastronomer i den södra hemisfären och på den södra delen av det norra halvklotet borde kunna se asteroiden med medelstora teleskop, säger Paul Chodas, chef för JPL-avdelningen Cneos (Center for Near Earth Object Studies).

Mer om: Rymden Asteroid

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer