Inte uteslutet att asteroiden Apophis kan träffa jorden 2068

2020-10-28 12:10  
Asteroiden Apophis upptäcktes den 19 juni 2004. Foto: UH/IA och Science Photo Library

Apophis är ett av få jordnära objekt som kan utgöra ett allvarligt hot mot vår planet. Forskare har nu gjort nya beräkningar för hur stor risken är för en kollision.

När Nasa undersöker vilka asteroider som löper störst risk att kollidera med vår planet hamnar jätteasteroiden Apophis trea på listan. Och det är den 12 april 2068 som kollisionen i så fall väntas ske.

Forskare har nu kunnat få en bättre uppfattning om hur stor risken faktiskt är att Apophis träffar jorden 2068. Detta tack vare observationer från Subaru-teleskopet på Hawaii tidigare i år, berättar Gizmodo.

Hotet är litet, men inte obefintligt, förklarar Dave Tholen, forskare på Institutet för astronomi vid Universitetet i Hawaii, för Gizmodo. Han är medförfattare till studien som har presenterats vid ett möte med Division of Planetary Sciences of the American Astronomical Society, men som ännu inte är publicerad.

Risken för en krock har beräknats vara 1 på 150 000, eller 0,00067 procent. Men enligt Dave Tholen ligger risken närmare 1 på 530 000.

Apophis, som är över 300 meter bred, upptäcktes för första gången 2004. Forskare uppskattade till en början risken för att asteroiden skulle krocka med jorden till 2,7 procent år 2029, men har sedan dess helt uteslutit detta som ett möjligt scenario.

Ania Obminska

Mer om: Asteroid Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer