Inspiration4: Så följer du Spacex nya rymdresenärer

2021-08-24 15:20  

Spacex ska genomföra den första bemannade rymdfärden med enbart civilister. Under de närmaste veckorna går det att följa deras förberedelser på Netflix.

Vad är Inspiration4?  

Den 15 september ska Elon Musks rymdbolag Spacex genomföra en bemannad rymdfärd, den första någonsin med enbart civilister ombord. De fyra resenärerna, som ska genomföra resan i en använd Crew Dragon-farkost, håller just nu på att tränas för att klara av det tre dygn långa uppdraget.

Läs mer: Efter tiden på Spacex – nu ska hans ubåt kartlägga havsbottnarna

Hur kan man följa deras resa? 

Med start den 6 september kommer Netflix att sända tv-serien Countdown: Inspiration4 Mission To Space, regisserad av Jason Hehir som ligger bakom den hyllade dokumentärserien The Last Dance om basketstjärnan Michael Jordan. 

Totalt släpps fem avsnitt under dagarna fram till uppskjutningen. De två första släpps fredagen den 6 september och ska introducera de fyra besättningsmedlemmarna. Den 13 september följer två avsnitt som avhandlar deras förberedelser. 

Netflix kommer sedan att livesända själva uppskjutningen, och planerar att runda av alltsammans med ett femte och sista avsnitt i slutet av september när uppdraget är avslutat.

 

Läs mer: Fuglesang ser atomdrift som en viktig utveckling

Vilka är rymdresenärerna? 

  • Befälhavare: Jared Isaacman, 38. En amerikansk entreprenör och miljardär som grundat betalbolaget Shift4 Payments. Isaacman har finansierat stora delar av rymdfärden, och betalt för ytterligare två platser som donerats till St. Judes Children’s Research Hospital i välgörenhetssyfte.  
  • Pilot: Sian Proctor, 51. En amerikansk geovetare, entreprenör och major i det amerikanska flygvapnets frivilligorganisation. Hon valdes ut av en jury i en tävling som påminde om tv-programmet Draknästet.  
  • Medicinsk chef: Hayley Arceneaux, 29. En läkarassistent vid St. Judes Hospital som i tidig ålder behandlades för skelettcancer vid samma sjukhus.  Hon kommer att bli både den yngsta amerikanen i rymden, och den första rymdfararen med en protes.  
  • Specialist: Christopher Sembroski, 41. En ingenjör anställd på Lockheed Martin och veteran från det amerikanska flygvapnet. Sembroski var en av många som deltog i ett lotteri anordnat av St. Judes där tävlande donerade pengar för att få en chans att vinna en plats ombord. Han vann inte själv, det gjorde däremot en vän som valde att donera platsen till honom.  

Simon Campanello

Mer om: SpaceX Netflix

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer