Ikea och Sonos släpper första Symfonisk-högtalarna

2019-04-08 17:00  

En bokhylla du kan lyssna på – och Ikeas mest högljudda bordslampa någonsin. Här är de första prylarna i Ikeas och Sonos smarta högtalarserie Symfonisk.

(Texten är uppdaterad med teknisk data)

Efter månader av rykten, förhandsspekulationer och läckta uppgifter – nu vet vi med säkerhet hur Ikeas och Sonos kommande uppkopplade högtalare ser ut. På måndagskvällen presenterade möbeljätten och Sonos de första produkterna i serien Symfonisk.

Läs mer: Nördarnas webb nu för alla – men vad kommer nu?

Det har varit känt sedan tidigare att Symfonisk ska släppas på marknaden i augusti 2019. Men Ikea och Sonos har varit sparsamma med detaljer om hur högtalarna ska se ut, och vad de ska kosta.

Nu vet vi att det rör sig om två olika högtalare, med de självförklarande namnen ”Symfonisk wifi-bokhyllehögtalare” och ”Symfonisk bordslampa med wifi-högtalare”. Den förstnämnda högtalaren har synts på bilder som Ikea och Sonos släppte för en tid sedan. Men bordslampan med inbyggd högtalare är något av en överraskning.

Den som är nyfiiken på teknisk data om exempelvis vikt, dimensioner och högtalalsystem – se faktarutor i slutet av texten.

Målet: Högtalare som du hör – men inte lägger märke till

För att förstå varför Ikea och Sonos vill göra en kombinerad lampa och högtalare får man gå till det övergripande målet med samarbetsprojektet. Vilket har varit att ta fram produkter med ”rikt ljud och innovativ” design som ska smälta in bland övrigt möblemang i människors hem, enligt Ikea och Sonos.

– Vi letar ständigt efter idéer som kan bidra till en bättre vardag hemma. Genom att integrera teknik med heminredningsartiklar och lösningar kan vi göra det på ett ännu bättre sätt, säger Björn Block, affärsledare för Ikea Home Start hos Ikea of Sweden, som ansvarar för möbeljättens sortiments- och produktutveckling.

Läs mer: Här är allt vi vet om Playstation 5

Tad Toulis, chef för Sonos designenhet, lyfter fram värdet i att nytta av bolagens stora kunskaper inom respektive område, det vill säga ljud och heminredning.

– Vår avsikt var att skapa produkter som ingen av oss skulle kunna utveckla på egen hand. Och eftersom både musik och ljus är viktiga för atmosfären i ett rum har vi utvecklat en produkt som kan leverera båda delar, säger han.

Så mycket kommer Symfonisk att kosta

De två första produkterna Symfonisk-serien släpps i augusti 2019. Bordslampan med inbyggd högtalare ska kosta 1 995 kronor, medan bokhylle-varianten landar på 995 kronor, exklusive högtalarkrokar eller ställ. Båda högtalarna är kompatibla med Sonos egna produktsortiment och kan styras via Sonos app.

Högtalarna är uppkopplade mot nätet via wifi, och ska vara kompatibla med Ikeas andra uppkopplade produkter som går under samlingsnamnet Trådfri. Det handlar bland annat om smarta lampor och trådlösa uttag, som kan användas för att koppla upp kaffebryggare och andra hushållsmaskiner, exempelvis.

Så funkar högtalarna Symfonisk

  • Båda högtalarna är kompatibla med Sonos egna produktsortiment och kan styras via Sonos app.
  • Högtalarna kan strömma musik, podcasts och radio via wi-fi utan avbrott från telefonsamtal och notifikationer. Musiken fortsätter spela även när din telefon, surfplatta eller dator inte är nära.
  • Stödjer alla större musik-strömningstjänster.
  • Alla högtalare kan kontrolleras indiviuduellt så att det går att spela musik i ett rum medan barnen lyssnar på en ljudbok i ett annat rum, eller spela samma ljud i hela hemmet.
  • Kompatibla med Airplay 2, Ios 11.4 eller senare version behövs.
  • Högtalarnas funktioner kommer uppdateras med mjukvaruuppdateringar från Sonos.

Teknisk data om Symfonisk

Symfonisk lampa

Två klass D digitala förstärkare.

En tweeter (diskant).

En mid-woofer.

Sluten baslåda med förseglat hölje.


Mått:

Bredd 21,6 cm.

Djup 21,6 cm.

Höjd 40,1 cm.

 

Symfonisk bokhylla

Två klass D digitala förstärkare.

En tweeter (diskant).

En mid-woofer.

Portad baslåda

 

Mått:

Bredd 31 cm.

Djup 15 cm.

Höjd 10 cm.

Kalle Wiklund

Mer om: Ikea Sonos

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer