Här testar Nasa farkosten i ett fejkat månlandskap

2020-01-16 16:30  
Här är Nasas nya rover Viper! Den är ungefär lika stor som en golfbil. Foto: Nasa

Viper rullar genom ett inomhuslandskap av kiselsand som imiterar månen. Testerna ska visa hur rovern bäst fixar branta sluttningar.

Namnet Viper står för Voletiles Investigating Polar Exploration Rover. 2022 är det tänkt att farkosten ska leta efter fruset vatten på månens sydpol. Det är samma plats där Artemisprogrammets astronauter kommer att landa två år senare.

Renderingar av Viper presenterades under förra året. Nu utför Nasa tester av den rullande plattformen i sitt simuleringslaboratorium.

Anläggningen tillhör Glenn Research Center i Cleveland, Ohio, men för utvärderingen har Nasa plockat in sina ingenjörer från Johnson Space Center i Houston där roven byggdes.

Miljö som efterliknar månen

Inomhusmiljön har anpassats för att efterlikna förhållandena på månen. Som underlag har man valt kiselsand, vilket innebär att ingenjörerna måste bära andningsmasker för att undvika det onyttiga dammet under arbetet.

Testerna ska generera data om hur bra grepp hjulen erbjuder i backar på det lösa underlaget. Man kommer även att undersöka vilket kraft som krävs för att klara ett brett utbud av manövrar.

Forskarna ska också jämföra olika metoder för att på bästa sätt ta sig upp och ned för branta sluttningar, skriver Nasa.

Läs mer: Nasas ”skattkarta” visar vatten ett spadtag under Mars yta

Viper är ungefär lika stor som en golfbil. Under hundra dagar ska den skapa en karta genom att skanna av marken med en neutronspektrometer.

Farkosten kommer att vara försedd med en meterlång borr och jordproverna analyseras på plats med ett instrument för mass-spektrometri samt NIRVSS som analyserar komposition och mängder av olika ämnen.

John Edgren

Mer om: Nasa Månen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer