Gps utan satelliter

2015-03-30 10:50  
Framtida gps-system är inte beroende av satelliter eller någon annan trådlös förbindelse. Foto: All Over Press

USA utvecklar ett nytt gps-system som inte använder satelliter och blir mer exakt och tillförlitligt än det som nyttjas nu.

Gps som ursprungligen utvecklades för det amerikanska försvaret är idag ett ovärderligt allmänt tillgängligt hjälpmedel för navigation och positionering. Men det mycket komplicerade och dyra systemet som använder ett par dussin satelliter är ganska sårbart och kan störas ut. Det finns även platser där det inte fungerar då sikten till satelliterna är skymd.

Därför utvecklar det amerikanska försvarets forskningsmyndighet Darpa ett nytt positioneringssystem som inte är beroende av satelliter. Det framgår av ett nytt dokument där Darpa presenterar sina forskningsprojekt.

Det nya gps-systemet ska bygga på navigationsinstrument utrustade med interferometrar, gyroskop, accelerometar och klockor som från en given utgångspunkt exakt kan beräkna hur instrumentet rört sig och utifrån det visa exakt geografisk position. Det gör att navigationsinstrumentet är helt oberoende av någon kommunikation med omvärlden via exempelvis radionät.

Darpa utvecklar även ett parallellt system för positionering i realtid som ska använda befintliga signalkällor som tv- och radiosändare, mobilbasstationer, satelliter och ljus. Det heter All Source Positioning and Navigation, ASPN och ska kunna användas där inte gps är tillgängligt.

Jan Melin

Mer om: Positionering Gps

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer