Galileo hade rätt

2014-11-05 13:05  
När det inte finns något luftmotstånd faller klotet och fjädern lika snabbt. Foto: BBC

Ett bowlingklot och en fjäder faller precis lika snabbt.

Enligt myten släppte den italienska vetenskapsmannen Galileo Galilei i slutet av 1500-talet två klot med olika vikt från det lutande tornet i Pisa. Han ville demonstrera att ett föremåls massa inte påverkar fallhastigheten, tvärt emot vad den grekiske filosofen Aristoteles hade hävdat nästan två tusen år tidigare.

Ett problem med Galilelos experiment är att det måste utföras i vakuum för att ge ett korrekt resultat men med tillräckligt tunga och strömlinjeformade föremål kan luftmotståndet minskas och ge en fingervisning om att fysiken stämmer.

Galileos båda klot fick därför förmodligen ganska lika fallhastighet men hade han släppt ett klot och en fjäder hade det sett ut som att Aristoteles hade rätt.

Nu har BBC utfört just det experimentet vid Nasas Space Power Facility i Ohio som bland annat rymmer världens största vakuumkammare. Den är 37 meter hög med en volym av drygt 22 000 kubikmeter vilket gör att luften som ryms där väger 28 ton. Men när luftpumparna efter tre timmar jobbat klart fanns bara två gram luft kvar i den stora kammaren. I detta nästan perfekta vakuum släpptes ett bowlingklot och en fjäder och landade vid golvet precis i samma stund vilket spred stor glädje i kontrollrummet. Till och med en viss förvåning kunde anas trots att personalen gissningsvis var väl förtrogen med de fysikaliska lagarna om fallhastighet.

Jan Melin

Mer om: Fysik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer