Fysiken bakom Kung Fu

2005-09-13 15:30  
Hugga ved med bara händerna

Hur kommer det sig att vissa människor kan slå sönder plankor och tegelstenar, ja till och med betongblock, med bara händerna? Den brittiska fysikern Michelle Cain beslöt sig för att ta reda på det. Ny Teknik har träffat henne.

Michelle krossar lätt tre plankor med ett enda slag med handen.
Foto Kaianders Sempler

Vi befinner oss på anrika Trinity College i Dublin. En ung svartklädd kvinna lägger omsorgsfullt upp tre tjocka plankor på varandra mellan två betongblock. Efter en stunds koncentration andas hon djupt och måttar ett blixtrande snabbt hugg med handen. Plankorna splittras som om de vore av papper.

Den unga kvinnan heter Michelle Cain och jobbar till vardags på Institute of Physics i London. Hon har studerat fysiken bakom Kung Fu, den gamla kinesiska kampsporten.

- Det handlar bara om fysikaliska principer, säger Michelle. Faktum är att Newtons lagar kan förklara varför en snabb och välriktad Kung Fu-spark kan orsaka mer skada än en snyting från en tungviktsboxare. Kung Fu-mästarna har intuitivt förstått att rätt utnyttja människokroppen för att få ut maximal kraft. Det handlar om snabbhet, för som bekant växer rörelseenergin som kvadraten på hastigheten - mv2/2. För att ge handen maximal kraft vid träffen gäller det att måtta mot en punkt under plankorna.

Michelle Cain, Kung Fu-forskare.
Foto Kaianders Sempler

Men en höghastighetskamera studerar vi slaget. När Michelles hand träffar plankorna är hastigheten runt 10 meter per sekund, 36 km/h.

Får man inte ont i handen av att slå sönder plank?

- Inte till en början, svarar Michelle. Ett eller ett par slag är inga problem. Men efter en fem-sex slag i rad känns det ordentligt.

Inga skador?

- Inte om man slår på rätt sätt. Då är det bara några kapillärer i handryggen som brister. Men det gäller att se till att vinkla upp handleden. Annars krossar man lillfingret.

Mer om Michelle och fysiken bakom Kung Fu finns på webbsajten www.kungfuscience.org

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer