Fyra prylar som löser krisläget

2017-05-10 16:32  

MACKAPÄRER. I 72 timmar ska svenska hushåll kunna klara sig utan el, mat och vatten. Ny Tekniks redaktion har valt ut prylar som kan göra krisen lättare

Under en vecka ska hushållen lära sig hur de ska hantera en nationell kris, som ett långvarigt elavbrott. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, ligger bakom kampanjen Krisberedskapsveckan, som pågår 8 till 14 maj.

Läs mer:

Läs mer: Nu ska hushållen rusta sig för kris

Medborgare ska tänka över hur de ska lösa vatten, värme, mat och kommunikation om samhällets funktioner skulle slås ut under lång tid. En hel del går att lösa med batterier och vattendunkar, men prylar kan också vara till hjälp. Här är fem bra grejer att ha:

1. Vevradio med ficklampa:

Denna lilla AM/FM-radio kan även fungera som ficklampa och laddas upp när du vevar den. För den late finns även möjlighet att driva den med batteri.

Pris: 300 kronor

Finns på: Kjell & Company

2. Powerbank med solcell

Med denna bärbara powerbank kan du ladda platta och telefon med hjälp av solen.

Pris: 199 kronor

Finns på: Wauwshop

3. Egen vattenturbin

För den som har en ström i närheten finns möjligheten att generera egen ström. Det är i alla fall målet för Kickstarter-projektet Estream.

Pris: Lägsta belopp 50 dollar

Finns på: Kickstarter (snart).

4. Solcellslampa

Solcellslampan lyser upp i mörkret och kan även laddas upp med vev om ljuset inte räcker till.

Pris: 250 kronor

Finns på: Ledgiganten

Mer om: Mackapärer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer