Elsäkerhetsverket varnar för hoverboards

2015-12-11 06:14  
Foto: Alamy

Den eldrivna plattan med två hjul står på många barns önskelista till tomten. Men den populära julklappen kan vara livsfarlig.

– Det finns rätt mycket saker som kan gå snett, säger Martin Gustafsson, inspektör hos Elsäkerhetsverket.

De kallas hoverboard, airboard, swagway eller balansskoter och har blivit den senaste trendprylen världen över, framför allt bland barn. Men samtidigt hörs nu allt fler varningar om allvarliga brister i elsäkerheten.

I ett videoklipp som har spridits på nätet börjar en balansskoter plötsligt brinna explosivt medan den användes i ett köpcentrum i USA.

Sedan mitten av oktober har den brittiska konsumentskyddsmyndigheten National trading standards granskat fler än 17 000 importerade balansskotrar vid gränsen. Nästan nittio procent av dem har tagits i beslag på grund av allvarliga säkerhetsbrister bland annat problem med stickkontakt, laddare, batteri eller strömbrytare. Samtliga dessa brister kan leda till att balansskotern överhettas, fattar eld eller exploderar, både vid laddning och under användning.

På Elsäkerhetsverket följer man hur myndigheterna i Storbritannien har agerat, men har ännu inte sett en ökning av anmälningar om farliga balansskotrar i Sverige. Martin Gustafsson uppmanar ändå alla som är spekulanter på en balansskoter att vara vaksamma framför allt om man privatimporterar från butiker på nätet.

– En sak man kan göra är att granska bruksanvisningen och dra öronen åt sig om man ser felstavade ord och liknande. Kan de inte göra en bruksanvisning kan de troligen inte skruva ihop en apparat rätt, det visar vår marknadskontroll, säger han.

Och även om balansskotern är CE-märkt och köpt i Sverige bör man vara försiktig.

– Man ska aldrig ladda annat än under tillsyn. En sådan här pryl brukar ha mycket potenta batterier med väldigt hög energitäthet.

 

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer