Populärteknik

Elon Musk: Människor på Mars inom 6 år

Bilder från marktesterna av Starship SN8. Foto: ZUMAPRESS.com / MEGA
Elon Musk. Foto: Jae C. Hong
Starship SN8 ska testflygas på 15 kilometers höjd. Foto: Gene Blevins

Spacexs grundare och vd Elon Musk tror att en bemannad expedition till Mars bara är några år bort.

Publicerad

Det var under utdelningen av utmärkelsen Axel Springer-priset i Berlin som Elon Musk kom med uttalandet om rymdbolaget Spacex, och dess planer på att resa till den röda planeten, rapporterar sajten Tech Crunch.

Musk optimistisk om Marsresor

Efter prisutdelningen sa Musk att han förväntar sig att människor kommer att kunna landa på Mars inom ”omkring sex år”. Han ändrade sig sedan, och menade att en bemannad expedition kanske kan nå planeten redan om fyra år.

Det optimistiska uttalandet baserar Musk på tidpunkter när Mars befinner sig i en bra position till jorden. Avståndet mellan planeterna är som kortast var 26 månad, vilket innebär att det vid den tidpunkten krävs mindre raketbränsle för att ta sig till Mars.

Då sker ombemannad Marsuppskjutning

Spacex egna Marsambitioner är högflygande. Utvecklingen av rymdskeppet Starship, som ska ta människor till Mars, har precis gått in i en ny fas.

Starship SN8 ska testflygas på 15 kilometers höjd. Foto: Gene Blevins

Planen är att skjuta upp och landa en obemnnand farkost på planeten om ungefär två år, om förutsättningarna för en uppskjutning är gynsamma, sa Elon Musk under tisdagen.