Elcykeln laddar sig själv

2015-02-13 09:19  
Den soldrivna cykeln sägs ha en körsträcka på 16 km om bara solcellerna i ramen används för batteriuppladdningen. Foto: Leaos

En elcykel med solpaneler ska inte behöva någon extern laddning.

Det italienska företaget Leaos har utvecklat en eldriven cykel med solceller integrerade i ramen.

Om cykeln körs upp till 16 km per dag ska solcellerna ge all laddning av batteriet som behövs, säger företagets grundare Armin Oberhollenzer till Gizmag.

En prototyp av cykeln har testats i både soliga Italien och det mer molniga Tyskland och enligt Leaos uppnås den laddningsfria sträckan i båda länderna.

Den slutgiltiga placeringen av solcellerna har ännu inte bestämts. En större yta än den som finns på prototypen är möjlig men risken är då att cykeln blir ful.

Enligt företaget ska en ny typ av mycket tunna solceller med en verkningsgrad på 20 procent användas i den färdiga cykeln som ska börja säljas under sommaren 2015. Den som redan nu gör en förbeställning får betala omkring motsvarande 75 000 kronor för sin soldrivna cykel.

En full laddning av batteriet via solcellerna kräver omkring 24 timmars solsken. Om batterierna laddas via elnätet räcker två timmars laddning för en körsträcka på omkring 72 km om eldriften används hela tiden.

Förra året försökte Leaos få in pengar via Indiegogo. Men det blev ett fiasko där bara 376 dollar av önskade 190 000 dollar flöt in.

Men sedan dess har projektet finansierats med privat kapital säger Armin Oberhollenzer till Gizmag.

Jan Melin

Mer om: Solceller Elcykel

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer