Du använder ditt kylskåp fel

2015-04-09 09:28  

Tror du att det är kylskåpets fel att mjölken blir sur? Tänk igen.

Hur mycket tid och möda lägger du på ditt kylskåp? Om maten inte håller så länge som den borde, kanske inte nog mycket, skriver Cnet.

För hur du placerar din mat i kylskåpet spelar stor roll för hållbarheten på specerierna. Här är tipsen för att hålla dina mat fräschare, din plånbok fetare och klimatet gladare.
 

1. Rätt temperatur

Enligt den amerikanska motsvarigheten till Livsmedelsverket (fast bra mycket större), Food and drug administration (FDA), ska kylskåpets temperatur vara inställd på 40 grader Farenheit eller lägre. Det är cirka 4 grader Celsius. Frysen ska då stå på cirka - 18 grader (0 grader Farenheit). Eftersom temperaturen kommer att fluktuera, kan det vara bra med en lägre sådan. I Cnets artikel räknar de på en temperatur på 37 grader Farenheit (nära 3 grader Celsius).

2. Ett komplext klimat

Det är viktigt att komma ihåg att den satta temperaturen är ett beräknat medeltal för de många olika zonerna inuti kylskåpet (se bild i högerspalt). Bara för att du knappar in 3 grader så betyder det ju inte att alla områden i kylen håller den temperaturen. Olika zoner kommer kylas olika, vilket gör det väldigt viktigt att placera mat på rätt ställen. Dessutom blir dörrarna lite varma efter ett tag, vilket också påverkar kylan. Det kallaste området hittas normalt i kylens botten (varm luft stiger, som vi brukar säga). Därför hittar du oftast lådor för frukt, grönsaker, kött och ostar där nere.

3. Ingen mjölk i dörren

Eftersom dörrarna blir lite varma så ska du undvika att placera varor som mjölk och ägg i dem. I stället går det bra att förvara icke-färskvaror där, såsom dricka. Även mat som har hög salthalt och konserveringsmedel, som smaktillsatser, kan med fördel placeras där.

4. Pass på med apelsinjuicen

Det går bra att förvara apelsinjuice i dörren om den är pastöriserad. Är den inte det utan färsk ska den förvaras tillsammans med mjölk och andra känsliga varor inuti kylen.

5. Låt osten andas

Det finns ett bättre sätt att förvara osten på än i en tajt kroppstrumpa av plastfolie som ofta främjar tillväxten av obehagliga bakterier.Slå in osten i vaxpapper i stället. Och om det finns risk att den torkar, släng in den i en plastpåse också. Men stäng den inte helt. Ost avsöndrar ofta ammoniak, och det måste få chansen att försvinna.

6. Använd frukt- och grönt-lådorna rätt

Viss frukt, som melon och äpple, frigör etylengas. Håll dem därför separerad från grönsakerna, som gärna tar upp gasen och då blir dåliga fortare. Går det att ställa in fuktighet i lådorna - toppen. Håll fuktigheten nere för saker som tenderar att ruttna och utsöndra etylengas. Fukten håller lådorna ventilerade och leder bort gasen bättre. I den här detaljerade listan kan du läsa exakt vilken frukt och grönsak som trivs var.

7. Ingen potatis. Alls.

Potatis får inte vara med i kylskåpet. Trycker du in knölarna där så omvandlas stärkelsen till socker och de får en obehaglig smak.

8. Håll avståndet

Förutom för burkar, så är det bra att luft kan cirkulera i kylskåpet. Så ställ inte sakerna för tätt, då riskerar det uppstå onödiga hotspots i utrymmet.

9. Inget sköljt i kylen

Vänta med att skölja den mat som kräver det tills den ska tillagas. Om till exempel en grönsak sköljs och sedan sätts tillbaka i kylen så skyndar den extra fukten på förruttnelse.


Följ Ny Teknik på Facebook!

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev – direkt till din mejl!

Frida Sjödin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt