Då visar Oneplus upp första 5g-prototypen

2019-02-12 14:20  
Pete Lau, vd för Oneplus. Foto: TT

Den kinesiska mobiltillverkaren Oneplus ger sig in i 5g-rejset. En första prototyp ska premiärvisas på årets upplaga av mobilmässan Mobile World Congress.

Shenzen-baserade Oneplus vill bli en av världens första tillverkare att erbjuda 5g-mobiler. Det berättade företagets svenske medgrundare Carl Pei under en Qualcomm-konferens i Hongkong i oktober.

Läs mer: Här är mobilerna som är först ut med 5g

Enligt Carl Pei har Oneplus arbetat med implementeringen av 5g-teknik sedan 2016. Året därpå inleddes ett forskningssamarbete med kretstillverkaren Qualcomm kring 5g-kompatibel hårdvara och nätverksarkitektur. I augusti 2018 kunde Oneplus etablera en 5g-anslutning till Qualcomms forskningslabb i USA, vilket Pei har beskrivit som ”en milstolpe”.

Läs mer: Nu tar Sverige klivet mot 5g – så ska frekvenserna fördelas

Inom kort ska frukten av Oneplus och Qualcomms forskningssamarbete premiärvisas för pressen. Detta kommer att ske på den stora mobilmässan Mobile World Congress, MWC, som äger rum i Barcelona 25 - 28 februari.

Under mässan planerar Qualcomm att sätta upp ett 5g-nätverk vid sin monter. Där ska besökarna kunna "uppleva möjligheterna med 5g-gaming" genom en 5g-prototyp som Oneplus har utvecklat.

Experter: Ingen poäng att köpa första 5g-mobilerna

Oneplus är långt ifrån ensamt bland mobtillverkarna om att storsatsa på 5g under 2019. Bland annat har Samsung och Oneplus syskonföretag Oppo redan visat upp 5g-prototyper. Även Huawei, världens näst största mobiltillverkare, ska visa upp flera 5g-mobiler på årets upplaga av MWC.

Men även om släppen av de första 5g-mobilerna är alldeles runt hörnet, ligger den praktiska konsumentnyttan fortfarande flera år bort, sa flera experter till Ny Teknik i januari.

– Jag minns när de första 3g-telefonerna kom. De var både större, klumpigare och dyrare. Vi kommer säkert att se en likadan utveckling med 5g innan volymerna går upp och miniatyriseringen av komponenterna blir bättre, sa Leif-Olof Wallin, mobilanalytiker på analyshuset Gartner.

Kalle Wiklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt