Då släpper Google nya Pixel 6 och 6 Pro

2021-10-06 14:03  

Sökjätten är snart redo att presentera mobilerna Pixel 6 och Pixel 6 Pro – Googles första telefoner med egenutvecklade mobilchipet "Tensor".

(Artikeln är uppdaterad)

Under året har Google lagt ut ett spår av brödsmulor med ledtrådar kring den kommande lanseringen av Pixel 6 och Pixel 6 Pro

Nu står det klart att mobilerna får sin världspremiär under ett hårdvaruevenemang som ska hållas om knappt två veckor, den 19 oktober.

Storsatsar på mobilt ai-chip

Årets stora nyhet på mobilfronten är att Google har storinvesterat i att ta fram en egen systemkrets för smarta mobiler kallad "Tensor".

Den specialbyggda systemkretsen “Tensor”. Foto: Google

Namnet är en blinkning till Tensor processing units, teknikbolagets avancerade ai-chip som är tillgängligt för utvecklare via Googles molnplattform. Till tidigare Pixel-modeller har Google förlitat sig på Qualcomms mobilchip Snapdragon, som återfinns i de flesta Androidtillverkares telefoner.

Läs mer: Test: Iphone 13 Pro och 13 Pro Max – ”Oslagbar kamerabest”

Det viktigaste med den nya systemkretsen handlar inte om ren beräkningskraft, enligt Google – istället ska Tensor gör det möjligt att använda maskininlärning för att “få till en så bra användarupplevelse som möjligt”.

Som exempel nämner Google att systemskretsen bland annat kan använda maskininlärning till att automatiskt justera vitbalans och förbättra det dynamiska omfånget vid videoinspelning, skriver The Verge.

Mer detaljer om telefonerna kommer vid lanseringen. Foto: Google

Mer intressant är att Tensor-chippet också gör det möjligt med en slags ai-dopad text-till-tal-konvertering som, enligt Googles egen utsaga, ska ske nästan ögonblickligen.

Oklart om Pixel 6 når Sverige

Vidare ska Pixel 6 vara en 6,4-tumslur med en uppdateringsfrekvens på 90 Hz och två kameror. Toppmodellen Pixel 6 Pro ska å sin sida ha en amoled-skärm på 6,7 tum (120 Hz), samt ett nytt kamerasystem med tre sensorer där huvudkameran kan ta in 150 procent mer ljus än motsvarande på fjolårets modell.

Läs mer: Test: Z Fold 3 och Z Flip 3 – så bra är Samsungs nya vikbara duo

Pixel 6 och Pixel 6 Pro släpps sannolikt till försäljning i början av oktober, men frågan är om mobilerna kommer till Sverige. Inte mycket talar för det då ingen av Googles tidigare Pixel-telefoner har sålts här.

Kalle Wiklund

Mer om: Google Android

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer