Cyklist räddade runstensfynd från att krossas

2018-08-16 07:49  
Arkivbild av Attmarstenen väster om Sundsvall. Foto: Johan Lindgren / TT / SCANPIX

Tusenårigt arkeologiskt fynd hade kunnat förvandlats till grus om det inte var för en cyklist.

Hade det inte varit för en förbipasserande cyklist hade en tusenårig runsten förvandlats till krossat fyllnadsmaterial i Eskilstuna.

Den jättelika stenen upptäcktes redan för drygt en vecka sedan under ett arbete med att schakta för den blivande gång- och cykelbanan mellan Skiftinge och Sundbyholm. Då var den mest i vägen – ingen upptäckte runskriften på det tre meter långa och en meter breda blocket, skriver Eskilstunakuriren.

Häromdagen skulle man så ta beslut om hur stenen skulle krossas på bästa sätt, men då kom en cyklist förbi som genast såg att det inte rörde sig om någon vanlig stenklump utan snarare årets fynd.

Stenen har nu uppgraderats från problem till kulturarv och visade sig finnas med i en arkeologisk förteckning över kända men försvunna runstenar och minnesmärken. På stenen finns texten "Ingulv och Visäte reste denna sten efter Bugge och Sigsten. Gud hjälpe deras själ" inristat.

Fyndplatsen har nu spärrats av i avvaktan på besked om en större utgrävning ska göras.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer