Åttaåring badade – hittade svärd från järnåldern

En åttaårig flicka gjorde ett oväntat fynd när hon badade i somras. En bit ut i vattnet trampade hon på vad som visade sig vara ovanligt välbevarat järnålderssvärd.

Publicerad Uppdaterad

– Jag tänkte: ja ja, ett svärd, det kan vara vad som helst, men sedan fick jag bilderna och då fick jag gåshud, säger arkeolog Annie Rosén till TT.

Flickans familj kontaktade Annie Rosén vid Jönköpings läns museum. Hon konstaterade att svärdet var förvånansvärt välbevarat med bland annat svärdsskida i trä och läder; att så mycket organiskt material är bevarat är mycket ovanligt.

Cyklist räddade runstensfynd från att krossasTusenårigt arkeologiskt fynd hade kunnat förvandlats till grus om det inte var för en cyklist.

Romersk guldskatt hittad i teaterkällareEn teater från 1800-talet, lyxlägenheter och uppgrävda romerska guldmynt. Bra ingredienser i en äventyrsfilm – och verklighet i norditalienska Como.

– Det är 1.000 år, kanske upp till 1.500 år. Vid samma fyndplats har vi hittat ett dräktsmycke som är från 300- eller 400-talet, säger Annie Rosén.

Flickan, som passande nog heter Saga, hittade svärdet på en halvmeters djup vid badplats i sjön Vidöstern söder om Värnamo, vilket SVT Nyheter Jönköping var först med att rapportera om.

– Hon var ute och letade pinnar när de skulle sätta i en boj till en båt. Hon gillar att leta pinnar i vattnet. Då klev hon på det här, lyfte upp det i handtaget och ropade till sin pappa att hon hade hittat ett svärd, säger Annie Rosén.

Medeltida sigill hittat på Biskops ArnöEn sigillstämpel som tillhört en ärkebiskop på 1300-talet har hittats på Biskops Arnö. Enligt arkeologerna är det ett ovanligt fynd. 

Svärdet är fortfarande hos konservator och man har ännu inte kunna göra en ordentlig åldersbestämning. Hur det hamnat i sjön vet arkeologerna inte. Det kan handla om gravar som eroderat ut i sjön, offerfynd i vatten eller att någon helt enkelt tappat det. Det finns inga kända boplatser i närheten men arkeologerna ska nu leta efter fler föremål i sjön.

– Det hade varit häftigt att hitta någonting mer som är från 300-talet, säger Annie Rosén.