Asteroid stor som en buss for förbi nära jorden

2020-09-24 14:58  
Foto: NASA/JPL-Caltech

Under torsdagen passerade ännu en asteroid nära jorden, med en uppskattad storlek som en mindre buss. Den var dock inte lika närgången som besöket i augusti.

En stenbumling som var tre till sex meter flög i augusti förbi jorden på 2 950 kilometers avstånd. Det är den närmaste observationen av en asteroid som man har gjort hittills. Torsdagen den 24 september fick vi nästan besök igen, av en ännu större asteroid. Det rapporterar Nasas Jet Propulsion Laboratory.

Med utgångspunkt från ljusstyrkan räknar man med att 2020 SW är fem till tio meter bred – med andra ord ligger den någonstans mellan en personbil och en mindre buss.

Den här gången är besöket inte lika närgånget, men med ett avstånd på 22 000 kilometer till jorden gick asteroiden ändå innanför våra geostationära satelliter, som ligger cirka 36 000 kilometer från jorden.

Läs mer: Så mycket kostar USA:s planerade månlandning

Det var Nasa-finansierade Catalina Sky Survey i Arizona som den 18 september först upptäckte 2020 SW. Sedan dess har de gjort uppföljningar för att säkerställa att asteroiden inte var på kollisionskurs med jorden. Asteroiden är dock i sig inte unik.

– Det finns en stor mängd asteroider som den här, och ett antal av dem passerar nära jorden, vilket sker flera gånger per år. Faktum är att asteroider av den här storleken kommer in i vår atmosfär i snitt en till två gånger per år, säger Paul Chodas, chef för the Center for Near-Earth Object Studies (CNEOS) vid Jet Propulsion Laboratory.

John Edgren

Mer om: Asteroid Nasa

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer