Apple kan släppa 32-kärnig monsterprocessor redan 2021

2020-12-08 09:48  
Apples vd Tim Cook och chefsdesigner Jonathan Ive tittar på Mac Pro. Foto: Jeff Chiu

Redan nästa år kan Apple Silicon utmana Intels absoluta toppchip. Nya uppgifter pekar på att en 32-kärnig Arm-processor är under utveckling.

Apples lansering av systemkretsen M1 är det första steget i en drygt två år lång utfasning av Intels processorer. Redan nu verkar Apples chip kunna klå konkurrenterna inom ultrabook-segmentet, men det är först nästa år som de verkliga kraftpaketen väntas.

Ett av dessa nya chip kanske rentav kan gå i klinch med Intels verkliga topprocessorer. Under 2021 planerar Apple att lansera ett chip med en huvudprocessor (CPU) med upp till 32 prestandakärnor, uppger anonyma källor med insyn i utvecklingsarbetet för Bloomberg.

Källorna säger att Apple jobbar på flera uppföljare till M1. De interna förväntningarna är att dessa chip ”med god marginal överträffar prestandan i de senaste datorerna med Intel-chip”, skriver Bloomberg.

Läs mer: Här är allt vi vet om 2021 års nya Iphone 13

Ett av dessa chip är menat för mer kraftfulla varianter av Macbook Pro och den stationära Imac, och kan få CPU:er med upp till 16 prestandakärnor och 4 effektivitetskärnor. Den allra kraftfullaste 32-kärniga processorn är troligen öronmärkt för Mac Pro.

De nya, mer kraftfulla Apple Silicon-chipen kommer enligt källorna att släppas antingen i vår eller nästa höst.

Enligt samma uppgiftslämnare jobbar Apple också på kraftfulla dedikerade grafikkort med upp till 128 kärnor. Ambitionen uppges vara att dessa ska vara ”flera gånger snabbare” än de grafikkort från Nvidia och AMD som sitter i dagens mest välutrustade Macar.

Simon Campanello

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer