Populärteknik

Algoritmer tar jobben från pianostämmare

Figuren visar skillnaden mellan olika sätt att stämma ett piano; (a) visar de harmoniska övertonerna av grundtonen (11 hertz), (B) visar en korrekt stämd C-durskala (vita tangenter) medan (c) visar korrekt stämning där samtliga toner (vita och svarta) är jämnt fördelade inom och mellan oktaverna.

Hittills har ingen maskin i världen kunnat utmana det mänskliga tonörat. Pianostämmarna har alltid varit bättre på att höra dissonanserna i klaveret. Men nu tar algoritmerna över den delikata uppgiften.

Publicerad

Det kan tyckas enkelt att stämma ett instrument genom att lyssna efter de harmoniska övertonerna. Det kan till och med en dum apparat göra. Men i verkligheten är det mer komplicerat än så.

Musik består av toner som baseras på oktaver. Det innebär att frekvensen ökar exponentiellt med oktaverna. Den linjära ökning, som avspeglas i de harmoniska övertonerna, stämmer inte överens med skalan som bygger på oktaver. En erfaren pianostämmare gör då en anpassning av tonstegen inom varje oktav, vilket stämapparaterna inte klarar.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här