Opinion

”Låt forskare få ägna sig åt att forska – och entreprenörer starta företag”

Marcus Holgersson, docent, Chalmers tekniska högskola. Foto: Erik Cronberg
Karl Wennberg, professor Linköpings universitet, forskare Ratio och Handelshögskolan i Stockholm. Foto: Karl Hatt
Maureen McKelvey, professor, Göteborgs universitet. Foto: Carina Gran

DEBATT. Svensk innovationspolitik riskerar att sätta krokben för sig själv genom idén att forskare skall bli entreprenörer. Svenska universitetsforskare behöver primärt fokusera på forskning och utbildning, duktiga entreprenörer kommer från näringslivet, skriver tre forskare.

Svenska universitet är centrala för svensk innovation. Genom excellent utbildning utvecklas kompetenta och innovativa studenter som bidrar till svensk industris konkurrenskraft. Genom excellent forskning skapas ny kunskap som kan omsättas till innovationer vilka kommer samhället till nytta på olika sätt. Satsningar på forskning bidrar också till att utveckla våra forskare till bättre lärare. Utan excellent forskning är det omöjligt att nå excellens i utbildning.

Därför är det positivt att den av regeringen föreslagna forsknings- och innovationspropositionen fokuserar på excellens i forskning och utbildning. De lärosäten som lägger mest resurser på att bygga framstående utbildnings- och forskningsprogram och lyckas attrahera de mest framstående akademikerna också är de som genererar mest innovationer, mest samarbeten med näringslivet, och mest spinoff-företag bland studenter och forskare. Detta har visats i både internationella och våra egna studier.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här