Hur fungerar kol-14-metoden?

2002-06-04 23:00  

Det här är en debattartikel. Åsikterna som framförs är skribentens egna.

Kol 14-metoden bygger ju på radioaktivt sönderfall i gammalt organiskt material. Man mäter andelen kol-14 i förhållande till andra kolisotoper för att räkna ut åldern på materialet. Det är ju bra. Men jag undrar hur och var kol-14 nybildas?

Fredrik Thor

Datering med Kol-14-metoden går som sagt ut på att mäta mängden av den radioaktiva kolisotopen 14C i förhållande till de stabila isotoperna 12C och 13C i biologiskt material. Så länge materialet ingår i en levande organism finns ett utbyte av atomer och molekyler med omvärlden, vilket gör att all levande materia håller samma andel 14C som den omgivande atmosfären. Men när organismen dör upphör utbytet. Kolatomerna i ben och ved binds när växten eller djuret dör, varefter det radioaktiva kolet sakta sönderfaller till andra ämnen. Ju äldre ett material är, desto lägre är andelen 14C.

Halveringstiden för 14C är 5 730 år. Efter tio halveringstider finns bara en promille av den ursprungliga mängden 14C kvar. Kol-14-metoden lämpar sig därför för datering av föremål med en ålder upp till maximalt cirka 50 000 år.

14C bildas kontinuerligt i den övre atmosfären när 14N bombarderas med neutroner från den kosmiska strålningen. Denna produktion är dock inte konstant utan beror på solaktiviteten, vilken som bekant är fluktuerande.

Dessutom har mänsklig aktivitet satt sina spår. Kärnvapenprovsprängningar har bidragit till ökad produktion av 14C. Detta kompenseras dock mer än väl av den utspädning som fossilbränsleförbränningen bidrar med. (Koldioxid från fossilbränslen innehåller ju ingen 14C alls.) Variationer i isotopförhållandet kan dock kalibreras mot årsringsdatering i träd och andra dateringsmetoder.

Bror Carlsson, Stockholm

nästa veckas fråga: När man flyger över vatten kan man se fartyg och dess svallvågor. Olika fartyg tycks ge olika spetsiga "svallvågvinklar". Kan man beräkna fartygets hastighet bara genom att uppskatta denna vinkel?

Robert Ekengren, V Frölunda

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt