NYTT FRÅN NY TEKNIK

Full fart i Ny Tekniks digitala experimentverkstad – 2024 ökar vi

Året är 2023, och Ny Teknik har inrättat en ny digital grupp. I och med det började resan mot en ljusare digital framtid för en av Europas största tekniktidningar. Viktor Krylmark, digital redaktör, lämnar en rapport från experimentverkstaden.

Publicerad Uppdaterad

I början av året bildade Ny Teknik en digital grupp. Chefredaktör Thomas Peterssohn efterlyste tätare samarbete och dialog mellan redaktion, marknad och annonsavdelningen. Låt oss vara tydliga: Gruppen petar inte i något som rör Ny Tekniks redaktionella verksamhet. Däremot finns representanter från alla avdelningar i gruppen för att samverka för att göra nyteknik.se bättre.

Vi rivstartade med ett efterlängtat CMS-byte. Vi lämnade ett länge eftersatt silvertejpsbygge och klev över till en modern plattform från Labrador, som är en saas-lösning.

Lanseringen var inte smärtfri. De är ju sällan det. Efter veckor (månader?) av buggfix och finslipning kände vi hur som helst lagom till sommaren att sajtens nya kläder satt bra. Och att vi där och då var redo att faktiskt börja utveckla och titta framåt.

Ny Teknik och Financial Times

Som av en händelse blev vi under våren antagna till ett mäktigt program, GNI Subscriptions Academy Nordics. Det leds av FT Strategies (en del av bjässen Financial Times) och finansieras av Google. FT är bland de bästa i världen på onlinejournalistik och särskilt affären digitala prenumerationer – och nu sprider de sin gospel.

Programmet inleddes med en rad ”masterclasses”, lektioner alltså, där representanter från FT:s verksamhet generöst har berättat hur de jobbar med saker som nyhetsbrev, appar, podcasts, prenumerationsstrategier och så vidare. Det här har varit nyttigt för en liten organisation som Ny Teknik. Utöver kurserna har Ny Tekniks team haft möten varje vecka med dedikerade konsulter som synat Ny Teknik i sömmarna, pushat oss till att ta ut svängarna och hjälpt oss staka vägen för hur vi ska jobba framåt.

Nu är vi ute på andra sidan och känner oss trygga i hur vi ska utveckla nyteknik.se. Målet är så klart att göra sajten till en användarmässig dröm för våra läsare – så allt form av feedback tar vi tacksamt emot.

Hypoteser och A/B-tester

Under hösten (vintern? det blev kallt snabbt) har nyteknik.se varit en pågående experimentverkstad. Vi har bland annat:

  • Genomfört en läsarundersökning. (Stort tack till alla som tog sig tid att svara!)
  • Experimenterat med vår betalvägg.
  • Börjat testa och infört styckesförsäljning av artiklar på vissa sektioner på sajten.
  • Löst inloggningsproblem.
  • Sjösatt ett stort kundserviceprojekt.
  • Underlättat redaktionens hantering av TT-artiklar.
  • Utvecklat, och utvecklar, vårt betalflöde.

I de fall ett av projekten ovan har varit ett experiment, kan du räkna med att de har byggts på hypoteser. Vilka vi tog fram tillsammans med våra kompisar på FT.

Ibland visade experimenten att vi var helt fel ute, ibland att vi var på rätt väg.

Den viktiga lärdomen här är att vi har visat för oss själva att vi med små medel kan genomföra mycket, och faktiskt ta stora steg. Vilket vi också kommer att göra framöver. Och det är ett roligt besked att ge till våra läsare och prenumeranter.

Vår Planner är fullproppad med spännande (extremt spännande, på riktigt) projekt som vi längtar efter att ta tag i.

Innan dess väntar dock välförtjänt ledighet.

Men 2024, håll i hatten!