Digitalisering

Wikileaks släpper uppgifter om CIA-hackning

Foto: Alamy
Foto: Alamy

Tusentals Wikileaks-dokument påstås avslöja hur CIA avlyssnar datorer, telefoner och internetansluten tv – och betalar för att hålla säkerhetsluckorna öppna.

Publicerad

Visselblåsarsajten Wikileaks har offentliggjort en mängd dokument som man hävdar kommer från CIA och som uppges innehålla information om den amerikanska underrättelseorganisationens mjukvara och metoder för att hacka sig in i internetkopplad tv, i mobiltelefoner och i datorer, rapporterar bland annat New York Times.

Det rör sig om mer än 8 700 dokument och enligt Wikileaks är det de första i en serie som organisationen planerar att släppa om CIA:s hackningsverksamhet. Man kallar det ”den största läckan någonsin” av hemliga dokument från myndigheten.

Dokumenten påstås vara utsmugglade från CIA:s högkvarter i Langley, Virginia, som arbetar med underrättelseverksamhet om cyberhot. CIA uppges kunna avlyssna och kontrollera enheter med vanliga operativsystem som Windows, OS X, Android och iOS.

Visselblåsaren Edward Snowden skriver på Twitter att informationen avslöjar hur USA:s regering medvetet utvecklar och betalar för att säkerhetsbrister i IT-produkter ska fortsätta att vara öppna.

”Varför är detta farligt? Eftersom under tiden de är öppna kan vilken hacker som helst använda säkerhetshålet CIA lämnat öppet för att ta sig in i vilken Iphone i världen som helst.”

Om informationen stämmer har CIA utvecklat ett sätt att ta sig in i krypterade meddelandetjänster som Signal, Whatsapp och Telegram. Enligt ett pressmeddelande från Wikileaks kan myndigheten hacka Android-telefoner och samla in ljud och meddelanden innan de krypteras. Wikileaks har inte släppt de påstådda hackerverktygen i sig utan uppger att de väntar tills de vet mer om hur de ska analyseras och hanteras.

Mikko Hyppönen, forskningschef på finska it-säkerhetsbolaget F-Secure, är överraskad över läckan men inte över CIA:s metoder. Han säger att det är ofantligt mycket information som släppts.

– Det är en av de största läckorna som någonsin publicerats, och det säger de själva. För mig, efter att ha titta på detta i 30 minuter, säger magkänslan att den är äkta.

New York Times har intervjuat tidigare CIA-medarbetare som säger att kodnamn och projektnamn i dokumenten stämmer överrens. Personen bakom läckan säger sig vilja väcka en diskussion om CIA:s metoder.

– Varför kommer läckan nu och vem ligger bakom? Det är en intressant fråga, säger Mikko Hyppönen.