Digitalisering

Wifi hotar Bluetooth

Den nya standarden Wi-Fi Direct kommer att konkurrera direkt med Bluetooth för att koppla samman apparater - om den kan bli tillräckligt billig och strömsnål.

Publicerad

Industrigruppen Wi-Fi Alliance står bakom alla varianter av wlan och många av de andra viktiga nätstandarderna. Nu har gruppen fått ännu ett verktyg i lådan. Wi-Fi Direct är en ny specifikation som kommer att användas för att koppla samman apparater, till exempel kameror, skrivare och mobiltelefoner, och blir därmed en direkt konkurrent till Bluetooth.

Kompatibla chip finns redan i telefoner från NEC och Huawei, men först nästa år kommer standardiserade wi fi-kretsar med tillägget "Direct". Datorer med wlan-uppkoppling kommer då i vissa fall att få Bluetooth-utmanaren inbyggd på köpet.

En fördel med Wi-Fi Direct är att apparater inte längre behöver flera olika radiokretsar. En telefon kan kopplas direkt till en dator med wlan i stället för Bluetooth, som är vanligast i dag. En annan poäng för Wi-Fi Direct är att den kommer att ha bättre stöd för att koppla ihop grupper av apparater automatiskt.

Enklare apparater, som trådlösa hörlurar, har inte wlan-chip. Tillverkaren måste då göra ett drastiskt val för att ersätta Bluetooth med Wi-Fi Direct, vars kretsar kommer att vara både dyrare och mer strömkrävande, åtminstone i början. Det gör det sannolikt att båda teknikerna kommer att leva sida vid sida under överskådlig framtid.

Det något paradoxala i sammanhanget är attwifi-tekniken är tänkt att integreras som bärare i Bluetooth-standarden. Bluetooth-protokollet ska då användas för att apparaterna ska få kontakt med varandra, men data ska överföras med den snabbare wifi-tekniken när det behövs högre hastigheter.