Digitalisering

Wannacry-viruset tillbaka – slog till mot Boeings flygplansfabrik

Masken Wannacry låser datorn.
Masken Wannacry låser datorn.

Det ökända utpressarviruset Wannacry har slagit till igen. Delar av Boeings flygplanstillverkning fick stoppas under gårdagen.

Publicerad

För knappt ett år sedan slog viruset Wannacry till med full kraft. Över 200 000 datorer världen över infekterades och fick sina filer krypterade. Nu är det tillbaka.

I går infekterade viruset ett antal datorer som används i Boeings flygplanstillverkning i Charleston, South Carolina. Det rapporterar tidningen The Seattle Times.

Viruset ska inte ha fått någon större spridning inom företaget. Ett antal datorer som används i arbetet med att testa nymonterade flygplansskrov ska ha infekterats. Angreppet ska inte ha drabbat de avdelningar inom Boeing som tillverkar stridsplan och annan militär utrustning.

– Så vitt vi vet är krisen över och attacken orsakade ingen signifikant skada, sa Boeings presschef Linda Mills till Seattle Times på onsdagskvällen lokal tid.

Wannacry är ett så kallad ransomware som infekterar Windows-datorer och krypterar alla filer som det kommer över. Samtidigt agerar viruset som en nätverksmask och försöker sprida sig vidare till andra sårbara datorer i närheten.

Viruset utnyttjar en sårbarhet i Windows-protokollet SMB som läckt ut från underrättelsetjänsten NSA. Wannacry i sin tur tros ha utvecklats och använts av Nordkorea. Det är dock oklart vem som ligger bakom gårdagens angrepp, viruset kan ha vidareutvecklats av andra stater eller cyberbrottslingar.

Även om Boeing inte drabbades av något allvarligt slag mot produktionen är det en pinsam incident för flygplanstillverkaren. Microsoft släppte uppdateringar som stoppar Wannacry för över ett år sedan, och även om det av någon anledning inte var möjligt att patcha de drabbade datorerna finns det flera andra sätt att stoppa viruset.

Jake Williams som grundat säkerhetsfirman Rendition Infosec säger till Seattle Times att tillverkningsindustrin måste skärpa sig. Han har sett flera onödiga Wannacry-utbrott som orsakat stora problem.

– Jag har sett tre produktionsstopp de senaste sex månaderna, och jag tror inte det här kommer att vara det sista. Om du jobbar inom tillverkning är det dags att förbereda dig. Wannacry är lätt att stoppa, säger Jake Williams.

Boeings chefer var till en början oroliga för att viruset skulle spridas till kritiska system ombord på flygplanen. Något experter avfärdat som osannolikt eftersom den typen av system inte körs på Windows-datorer.