Innovation

Vitamin kan bli behandling mot grön starr

Ett vanligt B-vitamin kan skydda synnerven. Arkivbild. Foto: Patrick Sison/AP Photo/TT
Ett vanligt B-vitamin kan skydda synnerven. Arkivbild. Foto: Patrick Sison/AP Photo/TT

I dag finns ingen bot mot folksjukdomen glaukom (grön starr). Nu ska svenska forskare undersöka om ett vanligt vitamin kan förebygga, bromsa, och till och med backa sjukdomen.

Publicerad

Sjukdomen glaukom orsakar skador på synnerven och kan i värsta fall kan det leda till att man förlorar synen. Glaukom kan i dag inte botas men förloppet kan fördröjas genom att man sänker trycket i ögat med laser, kirurgi eller ögondroppar.

Nu ska forskare vid bland annat Umeå universitet och Karolinska institutet undersöka om sjukdomen även kan behandlas med ett vanligt B-vitamin, nikotinamid.

Skyddar synnerven

Nikotinamid, som är en form av vitamin B3, har i djurstudier visat sig ha en starkt skyddande effekt på synnerven.

– Det finns två mindre studier gjorda på människa där man sett att nikotinamid kan bromsa och backa glaukom. Det kan kanske återuppväcka skadade synceller också, säger Gauti Jóhannesson, överläkare och forskare vid Umeå universitet,som tillsammans med kollegan Pete Williams ska undersöka detta vidare.

I en av studierna såg man tecken på att korttidsbehandling med nikotinamid hade positiv inverkan och delvis kunde återställa synfunktion hos glaukompatienter.

– Tidigare sa vi ögonläkare att det den syn som är förlorad vid glaukom, är förlorad för alltid. Men det kanske inte stämmer och det är bland annat det vi ska titta på i vår studie.

Studien ska genomföras på 200 glaukompatienter och 100 kontrollpersoner. Vissa kommer att få nikotinamid, andra placebo. Studien är ett samarbete med Karolinska institutet, S:t Eriks Ögonsjukhus och ögonkliniker i Göteborg, Malmö, Tranås och Umeå.

Kan även förebygga

– Det unika med den här studien är att det handlar om ett ämne som redan finns på marknaden. Studien är osponsrad och om den visar att behandlingen fungerar, kan den sättas in snabbt, säger Gauti Jóhannesson.

Det skulle kunna innebära ett genombrott för behandlingen av glaukom: Ett tillskott av nikotinamid i tablettform skulle vara både billigt och enkelt för patienten att använda. Dessutom skulle det kunna bli en förebyggande behandling för den som har ökad risk att drabbas av glaukom.

– Vi ska nu testa behandlingen i två år och bland annat se hur synfältet hos testpersonerna påverkas.

Grön starr (glaukom)

I Sverige har cirka 100 000 personer diagnosen glaukom. Ungefär lika många beräknas ha sjukdomen utan att ha fått en diagnos.

Sjukdomen finns i två varianter, smygande (kroniskt glaukom) eller plötslig (akut glaukom).

Vid akut glaukom är symtomen plötsligt nedsatt syn och smärta.

Kroniskt glaukom är svårare att upptäcka eftersom synfältet försvinner gradvis.