Opinion

”Vi ökar trycket för energieffektivisering”

Anna-Karin Hatt Foto: Johan Ödmann

DEBATT. Arbetet med energieffektivisering måste skärpas, såväl i EU som i Sverige. I dag samlar energiminister Anna-Karin Hatt olika aktörer för att formulera åtgärder för att klara målen om 20 procent effektivare energianvändning till 2020.

Tillsammans är vi i EU på god väg att uppnå de flesta av de 2020-mål som sattes upp i klimat- och energipaketet för snart fyra år sedan. Men ett mål får ordentlig bakläxa, det om 20 procents mer effektiv energianvändning till år 2020. Enligt EU-kommissionen är medlemsstaternas åtgärder helt enkelt långt ifrån tillräckliga.

Alliansregeringen har en tydlig och långsiktig politik för en effektivare energianvändning. Fram till och med 2014 satsar vi nästan 400 miljoner per år på energieffektiviseringar, bland annat genom lokala klimat- och energirådgivare i varje kommun. Men även Sverige har anledning att vara självkritiskt. Vi är på god väg att nå vårt mål om 50 procent förnybart till 2020, om tio procent förnybart i transportsektorn och om 40 procent minskade utsläpp av växthusgaser, men behöver göra mer för att nå vårt bindande mål om 20 procents minskad energiintensitet till år 2020.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här