Digitalisering

Världens Android-telefoner ska registrera jordbävningar

Googles nya Android-funktion för att detektera jordbävningar finns än så länge bara i Kalifornien i USA. Foto: Google
Googles nya Android-funktion för att detektera jordbävningar finns än så länge bara i Kalifornien i USA. Foto: Google

Kan man förvandla alla Android-telefoner till världens största nätverk för att registrera jordbävningar? Det hoppas Google – som nu har presenterat en lösning.

Publicerad

Med finansiering från delstaten Kalifornien har University of California Berkeley tagit fasta på att accelerometrar i våra smarta telefoner faktiskt är känsliga nog för att även fungera som seismometrar. Universitetet har därför skapat appen Myshake, vars användare tillsammans bildar ett nätverk som registrerar jordbävningar.

Men borde inte samma funktion även byggas in direkt i mobilernas operativsystem? Nu rapporterar tekniksajten Ars Technica att Google har gjort just detta.

Sökjätten planerar att använda i stort sett samtliga av jordens Android-telefoner med Google Play-butiken installerat för att bilda världens största nätverk för att registrera jordbävningar. Namnet på den nya funktionen och nätverket är Android Earthquake Alerts System, skriver Art Technica.

Mobilsignalerna kvickare

Vid en jordbävning uppstår olika typer av seismiska vågor. Det inledande tecknet på en jordbävning är p-vågor, som står för primära vågor. Dessa är mindre skadliga eftersom de omväxlande trycker ihop och drar isär bergarterna i utbredningsriktningen. De följs av s-vågor – sekundära vågor som gör mer skada då de förflyttar bergarterna vinkelrät mot utbredningsriktningen.

Telefonens accelerometrar är känsliga nog för att även registrera av de inledande p-vågorna. Mobilen kan då skicka en signal till en Google-server som bearbetar information från en mängd källor för att räkna ut om en jordbävning verkligen är på gång. Även om förloppen kan vara snabba färdas mobilsignalerna ännu kvickare, vilket förhoppningsvis lämnar ett tidsfönster för att hinna varna allmänheten.

Android Earthquake Alerts System erbjuds via Google Play Services till alla mobiler med Android 5 eller senare versioner av operativsystemet. Det innebär att 94 procent av världens alla 2,5 miljarder Androidtelefoner kommer att kunna använda tjänsten, enligt Google.

Inledningsvis kommer proaktiva varningar enbart att skickas ut i Kalifornien. Men enligt Google kommer Android Earthquake Alerts System till fler delstater i USA och även fler länder under nästa år.