Säkerhet

”Valmyndighetens tabbe slår mot hela valsystemet”

Simon Campanello, reporter på Ny Teknik. Skärmbild från MSB:s sida krisinformation.se på söndagkvällen. Foto: Jörgen Appelgren
Simon Campanello, reporter på Ny Teknik. Skärmbild från MSB:s sida krisinformation.se på söndagkvällen. Foto: Jörgen Appelgren

ANALYS. Alla delar av valsystemet måste hålla måttet. Valmyndighetens krasch under söndagkvällen är julafton för dem som vill ifrågasätta demokratin, skriver Ny Tekniks reporter Simon Campanello.

Publicerad

Riksdagsvalet blev kanske en rysare, men för it-avdelningen på Valmyndigheten blev det en mardröm.

Knappt hade de första röstdistrikten börjat rapportera in sina resultat innan Valmyndighetens hemsida val.se kollapsade. Genast spred sig rykten på Twitter om en medveten attack mot hemsidan, något som Valmyndigheten snabbt dementerade.

I stället verkar sajten ha gått på knäna av det allra mest basala skälet: för mycket trafik.

”Ett misslyckande”, konstaterar myndighetens it-chef i en intervju med Ny Teknik.

Det går inte annat än att hålla med. Och när misslyckandet kommer från en så viktig institution som Valmyndigheten blir det större än bara en hemsida som inte går att nå – det blir i slutänden ett slag i magen på vårt valsystem.

Till att börja med måste jag, likt många andra kritiker, konstatera att gårdagens händelser tyder på att Valmyndigheten inte var tillräckligt förberedd. Att belastningen på sajten ökar under valnatten kan inte komma som en överraskning, och lika lite borde det vara förvånande att trafiken ökat sedan 2014. Myndigheten säger att man har vidtagit åtgärder, men de räckte uppenbarligen inte till.

Det borde ha funnits bandbredd. Det borde ha funnits en backupsajt. Men framförallt borde det här misstaget aldrig ha skett.

Tidigare i höst har vi på Ny Teknik rapporterat om dilemmat med elektroniska valsystem och röstmaskiner.

Den som vill förstöra ett val behöver inte hacka till sig tusentals röster. Det räcker att så ett frö av tvivel. För om vi inte litar på utrustningen som används i valet – kan vi då lita på valresultatet?

Sverige har varken elektronisk omröstning eller några elektroniska valmaskiner. Och tur är väl det kan vi konstatera efter söndagens teknikhaveri. För trots att det bara rör sig om en hemsida som låg nere under några timmar har fiaskot blivit en fest för högerextrema krafter som vill ifrågasätta det svenska valsystemet.

Valmyndighetens interna system fungerade av allt att döma som de skulle, och utvalda medier som Dagens Nyheter och SVT fick valuppdateringar från myndigheten gissningsvis via egna api:er som verkar ha fungerat fint hela natten. Men valsystemet har många komponenter – och transparensen är oerhört viktig.

På Twitter och andra sociala medier frodas konspirationsteorier om att Valmyndigheten medvetet sänkte sin hemsida för att kunna fiffla med siffrorna. De utvalda mediehusen som fick åtkomst till siffrorna var givetvis med på konspirationståget, om du frågar den del av den samlade intelligensreserven vars politiska hemvist återfinns en bra bit utanför den demokratiska sfären.

Den intrikata härva av nazister, trollkonton och botnätverk som sprider antietablissemangsbudskap och vill omkullkasta den svenska samhällsmodellen lever för sådana här ögonblick. Nu fick de en gyllene chans att ogiltigförklara valresultatet.

Och vi kanske inte ska stirra oss blinda på dem. De är bra på att hitta inbillade sprickor i den svenska demokratin. Men när en av valets viktigaste institutioner misslyckas med sina uppgifter skapar det misstro mot hela systemet.

Valmyndighetens sajt är inte bara en hemsida bland andra. Det är ett verktyg för att var och en ska kunna gå in och följa rösträkningen och känna att de får en överblick. Den är en del av valsystemets transparens. Det är en tjänst som ska fungera.