Krönikor

Välkomna din nya robotkollega

Universal Robots har varit framgångsrikt i lanseringen av små billiga robotar som är enkla, eftersom de inte kräver någon avancerad programmering och kan samarbeta med människor. Räkna med fler samarbetande robotar i svensk industri, skriver krönikören. Foto: Universal Robots
Universal Robots har varit framgångsrikt i lanseringen av små billiga robotar som är enkla, eftersom de inte kräver någon avancerad programmering och kan samarbeta med människor. Räkna med fler samarbetande robotar i svensk industri, skriver krönikören. Foto: Universal Robots
Fredrik Karlsson, redaktör för Ny Teknik Automation och Teknikhistoria.
Fredrik Karlsson, redaktör för Ny Teknik Automation och Teknikhistoria.

KRÖNIKA. Robotarna hotar inte våra jobb, de kommer att lyfta svensk industri. Det menar Ny Teknik Automations Fredrik Karlsson.

Publicerad

Robotarna kommer och tar våra jobb. Så har belackarna sagt i ett halvt sekel. Men robotarna kom och utförde gjuteriernas heta arbeten, de stod i lackeringsångorna och de utförde de enklaste svetsjobben på bilfabrikernas produktionslinor. De hjälpte företagen att effektivisera produktionen, vilket varit ovärderligt för svensk industri och landets BNP.

Större delen av vår fordonsindustri har klarat en tuff internationell konkurrens och håller i dag ett helt underleverantörs-Småland i gång. För industrijobben är inte borta, de har minskat, men vår industriproduktion spelar en viktig roll för landet.

Nu blir robotarna smartare, kan utföra helt andra typer av uppgifter och hotar våra jobb. Om man ska tro belackarna. Men robotarna kan bli våra vänner och bästa kolleger, ännu tydligare den här gången. Robotarna kan lyfta tryckerioperatörens tyngsta pappersbuntar, presentera detaljer för en montör eller hjälpa till att packa produkter på pall.

På världens största industrimässa i Hannover talade Angela Merkel och Barack Obama om framtidens industri. Både Tyskland och USA satsar på att utveckla den inhemska industrin.

Jag såg vare sig statsminister Stefan Löfven eller näringsminister Mikael Damberg på Sveriges största industrimässa, Elmia, i Jönköping i maj.

Men jag såg digitaliseringen och den har även regeringen sett och pekat ut som viktig för svensk industri. Digitaliseringen sveper över hela samhället. Vi skriver ofta stort och fluffigt om smarta fabriker, Industri 4.0 och Internet of things.

I praktiken kan det innebära att varje användning av fabrikens mutterdragare registreras. Att varje litet verktyg, varje styrenhet eller varje arbetsmoment är digitalt, uppkopplat och så småningom i molnet.

Hos axeltillverkaren Meritor i Lindesberg, som jag besökte under våren, kan man se vad digitaliseringen betytt i praktiken. Stora, klumpiga robotar har kastats ut. Automationsnivån har sänkts och produktionen blivit effektivare och flexiblare när varje litet handverktyg blivit uppkopplat.

Detta är ett bra exempel på hur digitaliseringen de senaste åren har varit en starkare kraft än robotiseringen. Men jag tror att detta är ett mellansteg. I förlängningen är det inte robotar eller digitalisering. Tillsammans blir det en starkare kraft då digitaliseringen gör robotarna smartare och framför allt enklare.

Nya gränssnitt förenklar så att det inte längre krävs dagar av programmering. Vi har också fått se mindre, billigare robotar som kan samverka med människor utan säkerhetsstaket. Samarbetande robotar har varit en prat-trend länge, men de finns ännu inte i fabriker runt om i landet.

Automationsnivån är inte så hög i landets tillverkande industri om vi blickar utanför bilindustrin. Därför lär vi de närmaste åren få se betydligt  fler samverkande robotar. Robotar som packar, lyfter, assisterar montörer eller betjänar svarvar och fräsar.

Eftersom robotarna har blivit enklare, flexiblare och billigare har svensk industri fått en möjlighet att klara konkurrensen och rädda produktion och jobb kvar i landet.

Robotarna kommer – förhoppningsvis. Och det ska vi i så fall vara glada över.

Krönikören

Fredrik Karlsson är redaktör för Ny Teknik Automation och Teknikhistoria.

Diskutera och kommentera på nyteknik.se/kronikor.