Krönikor

Välkomna din nya robotkollega

Universal Robots har varit framgångsrikt i lanseringen av små billiga robotar som är enkla, eftersom de inte kräver någon avancerad programmering och kan samarbeta med människor. Räkna med fler samarbetande robotar i svensk industri, skriver krönikören. Foto: Universal Robots
Fredrik Karlsson, redaktör för Ny Teknik Automation och Teknikhistoria.

KRÖNIKA. Robotarna hotar inte våra jobb, de kommer att lyfta svensk industri. Det menar Ny Teknik Automations Fredrik Karlsson.

Publicerad

Robotarna kommer och tar våra jobb. Så har belackarna sagt i ett halvt sekel. Men robotarna kom och utförde gjuteriernas heta arbeten, de stod i lackeringsångorna och de utförde de enklaste svetsjobben på bilfabrikernas produktionslinor. De hjälpte företagen att effektivisera produktionen, vilket varit ovärderligt för svensk industri och landets BNP.

Större delen av vår fordonsindustri har klarat en tuff internationell konkurrens och håller i dag ett helt underleverantörs-Småland i gång. För industrijobben är inte borta, de har minskat, men vår industriproduktion spelar en viktig roll för landet.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här