Digitalisering

Usb-minne gör dig anonym på internet

Med stickan i datorns usb-port startar det säkra operativsystemet Tails, vilket bland annat innebär att all internettrafik går via anonymiseringsnätverket Tor. Foto: Anders Thoresson
Med stickan i datorns usb-port startar det säkra operativsystemet Tails, vilket bland annat innebär att all internettrafik går via anonymiseringsnätverket Tor. Foto: Anders Thoresson
Usb-stickan kan du alltid ha med dig i nyckelknippan. Foto: ANders Thoresson
Usb-stickan kan du alltid ha med dig i nyckelknippan. Foto: ANders Thoresson

En usb-pinne och en instruktion om att starta datorn med stickan i och F12-knappen nedtryckt. Så enkelt är det att börja surfa anonymt med Tails.

Publicerad

Det säkra operativsystemet har bland annat lovordats av journalisten Glenn Greenwald – som varit spindeln i nätet i hela Edward Snowden-affären.

– Tails har varit avgörande för mina möjligheter att arbeta med NSA-avslöjandena på ett säkert sätt, sa han nyligen.

I dagsläget är det svårt att tänka sig ett bättre betyg till en programvara som ska skydda användaren på nätet. Och när det gäller säkerhet på nätet är den typen av omdömen viktiga. De flesta som behöver anonymiteten saknar, precis som jag, kompetensen att själva avgöra om en lösning är pålitlig eller inte.

I stället måste vi lita på andras rekommendationer. När Tails nu släpps i version 1.0 är det efter fyra års utveckling och med finansiellt stöd från bland andra svenska Sida. Nätaktivister och journalister runt om i världen har använt Tails länge.

Vad jag däremot själv kan avgöra är att Tails är den mest användarvänliga säkerhetslösning jag har testat. Anledningen är att jag inte behöver installera några program i min dator. Allt finns på en usb-pinne: ett säkrat operativsystem som bygger på Linux-varianten Debian tillsammans med flera viktiga program, bland annat Tor för anonym surf och Open PGP och OTR för kryptering av e-post respektive chatt. Dessutom innehåller Tails en funktion för att skapa en ny kopia av usb-minnet. Det gör det lätt att sprida Tails bland sina kontakter.

Programmen som följer med går att installera i en vanlig dator, men med Tails kommer allt förinställt. Internettrafiken skickas exempelvis via Tor för anonymisering. Det innebär att risken för mänskliga misstag minskar. Med Tor i den vanliga datorn finns alltid risken att man råkar starta fel webbläsare och inte alls surfar anonymt.

En annan stor fördel med att ha en usb-pinne för anonymitet är att säkerheten på sätt och vis blir fysisk, det blir tydligt vilket läge datorn är i. Med minnet i usb-porten är datorn säker, har jag startat den från hårddisken är det samma gamla osäkra dator som tidigare. Den skillnaden minskar risken för mänskliga misstag ytterligare.

Tails och Tor

Tails är ett säkrat operativsystem som bygger på Linux-varianten Debian. En viktig del är att anonymiseringsnätverket Tor finns inbyggt. Standardinställningen är att all internettrafik går via Tor och därmed anonymiseras med en lånad ip-adress.

Tummen upp:

Enkel anonymitet och säkerhet på nätet.

Lätt att skapa nya usb-minnen att ge till vänner.

Lämnar inga spår efter sig.

Tummen ned:

Bökigt att skapa första usb-pinnen.

Än så länge begränsat stöd för Mac.