Populärteknik

Under Skalet: Rivalerna dissekeras

I det nya avsnittet av Ny Tekniks videoserie Under skalet möts två bittra rivaler: Samsung Galaxy S III och Iphone 5. Tillverkarna träter i rätten om likheter i designen, men genom att plocka ner dem i småbitar går det att jämföra tekniken.

Publicerad

Iphone 5 kostar nästan dubbelt så mycket som Galaxy S III, men är den dubbelt så bra på insidan? När Under skalet-gänget plockar ner Samsungs och Apples lyxtelefoner står det klart att tillverkarna ofta haft olika filosofier när de konstruerade apparaterna.

På ytan liknar de varandra i mycket. Båda är avancerade pekskärmstelefoner med kamera, 4g, gps och många andra funktioner. Den stora skillnaden är att Galaxy S III använder Android som operativsystem medan Iphone 5 har Apples egna, IOS.

Prevas experter Jan Herrlin och Jacob Norrby hittar genast ett batteri som kan bytas enkelt samt en extra minneskortsplats i Galaxy S III. I Apple-telefonen visade sig batteriet vara svårt att byta, men i gengäld är skärmen lätt att demontera och ersätta.

Samsungtelefonen är något tjockare och har något större skärm. Därför finns det mer plats för kretskort och komponenter så att ingenjörerna kunnat möblera med prydliga kretskortsmoduler. När Iphone skulle ritas var utmaningen större.

– I dag är det ofta industridesignen som avgör. Ingenjörerna får anpassa sig, säger Jacob Norrby.

Huvudkretskortet är inkapslat i lödda plåtskärmar, och kan inte monteras isär utan att det förstörs. På kortet finns bland annat Apples egen A6-processor. Komponenterna sitter tätt.

– Det är den mest tätpackade kretsen jag någonsin sett, säger kretskortsveteranen Jan Herrlin.

Kortet ser mer ut som ett metallsmycke än som en konventionell elektronikkonstruktion.

För Jan och Jacob är det dock ingen tvekan om vilken telefon som gäller: Galaxy III. Mobiltelefoner handlar nämligen om känslor också.

Under Skalet

Ny Tekniks webb-tv-serie Under skalet plockar vi ner apparaterna för att leta efter smarta, klantiga och överraskande konstruktionsval.