Digitalisering

Tysk superdator över 1 exaflops – en av världens snabbaste

Superdatorn Juwels är den snabbaste datorn vid JSC i dag. Under nästa år får den sällskap av Jupiter med en prestanda på över 1 exaflops. Foto: Forschungszentrum Jülich / Sascha Kreklau
Superdatorn Juwels är den snabbaste datorn vid JSC i dag. Under nästa år får den sällskap av Jupiter med en prestanda på över 1 exaflops. Foto: Forschungszentrum Jülich / Sascha Kreklau

EU:s nya superdator Jupiter blir en av världens snabbaste. Den ska kunna utföra över 1 triljon beräkningar i sekunden.

Publicerad

Förra veckan invigdes den finska superdatorn Lumi, som just nu är den tredje mest kraftfulla i världen. Det är en del i en massiv europeisk satsning på superdatorer, och efter bandklippningen tillkännagav EU sina kommande planer.

Ska användas till stora simuleringar

Unionen ska finansiera fem nya superdatorer, och den kraftfullaste av dem alla kommer att byggas vid Jülich Supercomputing Centre (JSC) i Tyskland. Datorn har döpts till Jupiter (kort för “Joint Undertaking Pioneer for Innovative and Transformative Exascale Research”), och kommer att installeras under 2023. 

Den ska bland annat användas för simuleringar för att bättre förstå klimatförändringar, pandemier och hållbar energiproduktion samt utveckling av artificiell intelligens och analys av stora datamängder. 

Jupiter har potential att bli en av världens mest kraftfulla, eftersom den har en planerad prestanda på strax över 1 exaflops (10^18 flyttalsoperationer i sekunden). Världens i dag kraftfullaste superdator enligt organisationen Top500 är Frontier som klockar in på 1,1 exaflops.

Kan samköras med kvantdatorer

Vilken tillverkare som ska leverera anläggningen är inte fastslaget, men planen är att bygga Jupiter enligt en modulär modell så att datorn går lätt att uppgradera eller integrera med andra beräkningsenheter. Bland annat ska det gå att integrera kvantdatorer från D-Wave som JSC har köpt in.  

Datorn kommer att ha en installerad effekt på runt 15 megawatt, och planen är att den ska drivas helt med förnybar energi. 

Den tyska superdatorn har en budget på 500 miljoner euro, drygt 5,3 miljarder kronor. EU står för hälften av notan, och Tyskland för resten av investeringen. De övriga fyra superdatorerna i den här fasen av satsningen kommer att byggas i Grekland, Ungern, Irland och Polen.