Digitalisering
Trenden 2018: Ai blir en del av vår vardag
Ai blir vanligare i våra hem och enklare att använda. Blockkedjan är en teknik alla måste ha koll på. Och det är slut med naiviteten kring it-säkerhet.
1. Artificiell intelligens överallt
I sin trendrapport om 2018 skriver analysföretaget Kairos Future att ”den som inte hoppar på ai-tåget riskerar en snabb men plågsam död på perrongen”. Samtidigt försöker beslutsfattare begripa hur de ska använda ai, vilka förutsättningar och vilken kompetens den kräver. Under det här året kommer de dock att få hjälp då mer programvara – Amazon Web Services Sagemaker är ett exempel – som gör det enklare att använda ai släpps på marknaden.
– Alla de stora it-bolagen släpper sina ”ai på kran”-lösningar. Då sänks trösklarna och tillämpningarna blir enklare, säger Mats Lindgren, vd på Kairos Future.
Både Mats Lindgren och Claudia Olsson, vd på konsultbolaget Exponential, spår att artificiell intelligens kommer att märkas mer i våra vardagsliv. Att den ai som huserat bakom webbutikernas köprekommendationer tar plats på arbetsplatserna och i hemmen. Amazons smarta högtalare, Echo, har redan släppts i Sverige och ai:s förmåga att uppfatta naturligt tal blir allt bättre.
– Vi kommer att se ai som förstår mer av vad vi menar, inte bara vad vi uttrycker via direkta instruktioner. I det ingår ai som förbättras inom språkförståelse, ansiktsigenkänning och där biometrisk data samlas in, säger Claudia Olsson.
Det här innebär också att volymen på debatten om ai och etik kommer att höjas markant.
– Det finns nu en grund för utveckling av så kallad påverkansteknik: ai som appliceras för att påverka vissa beteenden online och offline. Det ger upphov till nya etiska frågor. Redan nu ser vi att lösningar presenteras med beteckningen ”etisk ai” och frågan hur ai tillämpas kommer att bli en del av företagens långsiktiga samhälleliga ansvarstagande, säger Claudia Olsson.
2. Blockkedjan möter internet of things
Gör dig redo för Biot, eller blockchain internet of things.
– Miljarder uppkopplade enheter medför ökade cybersäkerhetsrisker. Då krävs säkerhetssystem för överföring och lagring av data. Blockkedjan är en av de möjliga lösningarna inom området, förklarar Claudia Olsson.
Blockkedjan under 2018 kommer att vara mer forskning och pilotprojekt än färdiga produkter. Men den går likafullt inte att undvika om man vill hänga med i den digitala utvecklingen. Intresset för kryptovalutor kommer dessutom att snabba på utvecklingen.
– Blockkedjan kommer att ha enorm påverkan på alla möjliga områden de närmaste 5–10 åren, säger Mats Lindgren.
Claudia Olsson noterar att tekniken också kan komma att utmana utmanarna.
– Nya aktörer utmanar de digitala lösningar som i sig utmanade traditionella branscher. Ett exempel är den blockkedjebaserade utmanaren till Airbnb som nyligen offentliggjordes, Bee Token. Airbnb utmanade den traditionella hotellbranschen, och nu kan deras plattform ersättas av ett system som innebär lägre avgifter och smarta kontrakt för en säker affärstransaktion.
3. Baksmälla för naiviteten
Mark Zuckerberg har aviserat att han under 2018 ska fixa Facebook. Alltså det Facebook som direktsänder mord och övergrepp, det Facebook som mot betalning lät ryska trollfabriker sprida falska nyheter med förödande konsekvenser. Som många andra har Zuckerberg till slut insett att internet inte bara är en enda stor gillaknapp, utan en teknik med enorm sprängkraft.
Statssponsrad hacking har blivit en stor industri, ransomwareattackerna är omfattande och datavirusen blir alltmer raffinerade i sina förmågor att förbli oupptäckta. I Sverige har skandalerna kring Transportstyrelsen lett till ett uppvaknande.
Under 2018 kommer GDPR, EU:s nya dataskyddsförordning, att få allt fler av oss att ställa de relevanta frågorna. Vilka använder min data? Hur använder de den? Hur kan den användas mot mig? Hur kan jag se till att min data är säker?
– GDPR kommer att driva på den här diskussionen om det privata. Fram till nu har vi levt i en naiv tro att det löser sig nog, säger Mats Lindgren.