Populärteknik

Trehjulingen är kedjedriven

Små fötter trampar, iväg det bär. Men ska det vara en kedja där?

Publicerad

Cykeln på bilden är av samma storlek som vilken modern trehjuling som helst. Men förutom de snygga navkapslarna är det en annan sak som märker ut den här trehjulingen – den är kedjedriven.

Lite sökningar på nätet visar att de tillverkas trehjulingar för små barn som är kedjedrivna, men de är ovanliga. Franska tillverkaren Smoby och italienska Italtrike har varsin kedjemodell.

Cykeln på bilden är av äldre modell. Men har okänt ursprung. Helgjutna gummidäck, inget som helst märke som kan berätta något om tillverkaren. Man tänker 50-tal eller 60-tal.

Enligt den amerikanska sajten vintage-tricycles.com är den första trehjuling som hittats ett exemplar från 1680 i Tyskland, som drevs framåt med hjälp av handvevar. Konstruerad av en man som var förlamad från midjan och nedåt.

På sajten finns en mängd kedjedrivna cyklar, främst från första halvan av 1900-talet. Parallellt finns de trehjulingar som ser ut som dagens, med pedaler på framhjulet.

Under andra halvan av 1900-talet verkar den framhjulsdrivna trehjulingen i stort sett tagit över.

Är det någon av Ny Tekniks läsare som vet mer om denna del av cykelhistorien? Hör gärna av dig på mejl till anna.orring@nyteknik.se.

Hjulkalendern

I Ny Tekniks hjuliga serie lyfter vi varje dag fram till julafton upp något kul på hjul. Har du tips på fordon som borde vara med? Mejla ada.fredelius@nyteknik.se.