Populärteknik

Tonåring twittrar från smart kylskåp – efter mobilförbud

Foto: TT
Foto: TT

Efter att blivit av med mobilen har en 15-åring tvingats vända till sig till oväntat håll för att kunna fortsätta twittra – familjens uppkopplade kylskåp.

Publicerad

"Utan internet i 30 dagar försmäktar jag på denna ö". Så skulle en modern parafras av ett av Pippi Långstrumps mest kända citat kunna lyda. En som förmodligen skulle känna igen sig i citatet är twitter-användaren "Dorothy", ett 15-årigt Ariana Grande-fan.

Efter en incident i hemmet där Dorothy distraherades av sin mobil och orsakade en liten eldsvåda i köket, konfiskerades alla hennes uppkopplade prylar av mamman.

Det började med mobilen. Tonåringen, med drygt 23000 twitterföljare, började då skicka ut sina uppdateringar först via ett Nintendo DS, och sedan via spelkonsolen Nintendo Wii U – prylar som snabbt beslagtogs i tur och ordning.

Den uppfinningsrika 15-åringen upptäckte då att hon kunde logga in på Twitter med familjens uppkopplade kylskåp. Hennes första tweet från kylskåpet, där hon berättar om sin besvärliga situation, fick snabbt ett enormt genomslag. Inläggets ”source label”, en slags vattenstämpel, bekräftar att det postades från ett LG-kylskåp. Detsamma gäller för twitterinläggen skickade från tonåringens Nintendo DS och Wii U.

Dorothys desperata inlägg från kylskåpet har i dagsläget fått över 15000 retweets. I svallvågorna efter den stora uppmärksamheten skapades också hashtaggen #FreeDorothy, där tusentals inlägg har postats till dags dato.

I en kommentar till The Guardian – skriven på sin kusins surfplatta – säger Dorothy att rädslan att förlora Twitter-följare tvingade henne att ta till drastiska åtgärder.

– Hon (mamman, reds anmärk.) beslagtog all min teknik för att jag skulle bli mer uppmärksam i vardagen. Jag blev helt förstörd! Jag kände mig ledsen eftersom jag har varit uttråkad hela sommaren, och Twitter är ett bra sätt fördriva tiden.

Exakt hur länge mobilförbudet gäller är svårt att säga, svarar tonåringen till The Guardian.

– Det kan dröja lite innan jag kan svara på det, eftersom det blir allt svårare att hitta något att använda Twitter på.