Digitalisering

Tobii fyller kassan – växlar upp vr-satsning

Här är en tidig version av Tobiis vr-mask.
Här är en tidig version av Tobiis vr-mask.

Svenska Tobii tar nu in 450 miljoner kronor i en företrädemission. Pengarna ska användas till att vidareutveckla teknik för ögonstyrning anpassad för virtual reavrlity och smarta mobiltelefoner.

Publicerad

Stockholmsbolaget Tobii gjort sig ett namn med en teknik som gör det möjligt att styra datorer med ögonen. Tekniken används till exempel av handikappade och för att analysera hur konsumenter tar till sig reklam på nätet.

Tobii satsar nu på att deras teknik för styrning med blicken ska bli standard i framtidens virtuella verklighet, vr. I slutet av förra året inleddes ett samarbete med svenska spelföretaget Starbreeze, som ska integrera Tobiis teknik för att spåra ögonrörelser i kommande vr-hjälmen StarVR.

– Vi tror att blickmätning kommer att vara väldigt avgörande i vr. Där har du ju till exempel inte tillgång till tangentbord eller mus, sade företagets forskningschef Mårten Skogö till Ny Teknik i somras.

Läs mer:

Ett annat område som Tobii ser stor potential i är ögonstyrning för smarta mobiltelefoner. För att kunna göra betydande investeringar i vidareutvecklingen av ögonstyrning inom vr och smarta mobiler ska bolaget nu ta in 450 miljoner i en företrädesemission, vilket innebär att befintliga ägare erbjuds köpa nya aktier i förhållande till hur många de redan äger.

– Intresset för eyetracking i olika konsumentapplikationer har utvecklats väsentligt snabbare än vad vi förutsåg vid börsintroduktionen i april 2015. Vår bedömning då var att det skulle ta lägre tid för eyetracking att bli aktuellt i smartphones och headsets för VR än vad vi ser idag, säger vd:n Henrik Eskilsson i ett pressmeddelande.

Läs mer:

Tobii börsintroducerades i april 2015. Sedan dess har intresset för den här teknologin ökat, skriver bolaget i ett pressmeddelandet. Aktieägare som har 40 procent av rösterna i bolaget har ställt sig positiva till emissionen.