Digitalisering

Tobii blir leverantör till Playstation: ”Sätter en ny standard”

Playstations VR-headset ska få tekniska lösningar genom svenska Tobii. Arkivbild. Foto: Martin Meissner/AP/TT
Playstations VR-headset ska få tekniska lösningar genom svenska Tobii. Arkivbild. Foto: Martin Meissner/AP/TT
Anand Srivatsa, VD på Tobii. Foto: Petter Karlberg/Tobii
Anand Srivatsa, VD på Tobii. Foto: Petter Karlberg/Tobii

Svenska företaget Tobii som är verksamt inom ögonstyrning har valts som leverantör till Sonys nya headset VR2 till spelkonsolen Playstation.

Publicerad

Tobii är ingen liten spelare. Förra året blev det till exempel känt att bolaget eyetracking – åt Apple.

Och nu har Sony valt ut den svenska pionjären för att leverera eyetracking till PlayStation VR2. Det är ingen liten affär det rör sig om.

Enligt Tobii kommer intäkterna från affären att utgöra mer än tio procent av bolagets totala intäkter under 2022.

– PlayStation VR2 kommer sätta en ny standard för virtual reality och bidra till att miljoner människor världen över får möjlighet att uppleva kraften i eyetracking. Vårt partnerskap med Sony Interactive Entertainment är ytterligare bevis på att Tobii kan leverera världsledande teknik och banbrytande lösningar i storskaliga volymer, säger Anand Srivatsa, VD på Tobii.

Först att testa Tobii Pro Glasses 3

Tidigare i år redovisade eyetracking-företaget sitt "starkaste första kvartal någonsin", omsättningen ökade från 144 till 171 miljoner kronor. I samband med kvartalsrapporten sa vd Anand Srivatsa är fortsatt framgång avhängigt användarnas tillit.

Ny Tekniks reporter Simon Campanello har som första svenska journalist fått testa Tobiis ögonspårningsglasögon under längre tid – ta del av testat här.

Fakta: Tobii Technologies

Gör: Bolaget utvecklar teknik för ögonspårning och ögonstyrning.  

Grundades: 2001 av John Elvesjö, Mårten Skogö och Henrik Eskilsson.  

Företagets grenar: Tobii är i dag uppdelat i två delar: Tobii Pro (ögonspårning för forskning och kommersiellt bruk) och Tobii Tech (som sysslar med bland annat vr och gaming). Tidigare ingick även Tobii Dynavox, som tillverkar hjälpmedelsteknik, men de avknoppades till ett separat företag i december 2021. 

Omsättning: 578 miljoner kronor (2020).  

Anställda: Över 600, varav över en tredjedel arbetar med FoU. 

33-listan: Tobii var 2008 ett av de första bolagen som kom med på Ny Tekniks 33-listan där vi utser Sveriges hetaste techstartups.