Populärteknik

Tiktok spårade Android-mobiler i hemlighet

Vita huset har sagt att Tiktok riskerar att kunna användas som spionverktyg av Kinas regim, och Donald Trump har hotat med ett totalförbud. Foto: Anjum Naveed/AP/TT
Vita huset har sagt att Tiktok riskerar att kunna användas som spionverktyg av Kinas regim, och Donald Trump har hotat med ett totalförbud. Foto: Anjum Naveed/AP/TT

I över ett år samlade Tiktok in mac-adresser från sina Android-användare – vilket bryter mot mot Googles regler, skriver Wall Street Journal.

Publicerad

Android-versionen av den populära kinesiska appen Tiktok ska olovligen ha sparat känslig användarinformation under åtminstone 15 månaders tid.

Enligt Wall Street Journal, som står bakom avslöjandet, handlar det om en insamling av mac-adresser. Det är en unik kod som kan användas för att identifiera specifika enheter, som telefoner eller datorer, i exempelvis nätverk.

Sedan 2015 har Google strikta regler som förbjuder app-utvecklare att använda denna typ av datainsamling. Men enligt Wall Street Journal ska Tiktok ha dragit nytta av en bugg i operativsystemet Android som har gjort det möjligt att fortsätta spara mac-adresserna utan vare sig Googles eller användarnas vetskap.

Fortsätter spåra – trots vpn

Den olovliga insamlingen ska ha pågått fram till i november förra året, enligt tidningen. Då ska ett tilltagande politiskt tryck från Trump-administrationen ha fått Tiktok att uppdatera sin Android-app.

Att logga mac-adresser gör det möjligt att fortsätta spåra användare även om dessa använder vpn-tjänster, eller har begränsat hur mycket data som utvecklare får ta del av för anpassning av annonser i appen, till exempel.

– Vi är fast beslutna att skydda den personliga integriteten och säkerheten hos Tiktok-användarna. Den nuvarande versionen av appen samlar inte in mac-adresser. Vi uppmanar alltid användarna att ladda ner den senaste versionen av Tiktok, säger en representant för bolaget till nyhetsajten Business Insider.

Hett stoff i handelskonflikt

På bara några år har Tiktok gått från att vara en relativt anonym app till att ha över 2 miljarder mobilnedladdningar. Bara i USA har tjänsten nått svindlande 89 miljoner nedladdningar i Googles appbutik. Appen är enormt populär bland unga.

Den senaste tiden har Tiktok också blivit hett storpolitiskt stoff i pågående handelskonflikten mellan USA och Kina.

I början av juli kom beskedet att USA ”ser över” ett förbud mot Tiktok. I en intervju vädrade Mike Pompeo, USA:s utrikesminister, en oro för att de amerikanska användarna ”delar privat information med det kinesiska kommunistpartiet”.

USA:s president Donald Trump sa i förra veckan att han inte har något emot att amerikanska it-jätten Microsoft köper Tiktok, men ger försäljningen en tidsfrist på 45 dagar – annars förbjuds appen i USA.